Amazon buduje na Přerovsku distribuční centrum. Bude nejvyšší v Česku, zaměstná 2000 lidí

Amazon koupí 1800 elektrických dodávek Mercedes.

Amazon koupí 1800 elektrických dodávek Mercedes. Zdroj: Reuters

Amazon čím dál více doručuje objednávky prostřednictvím vlastních či smluvních pracovníků
Amazonu se nástup ve Švédsku nepovedl
Zakladatel Amazonu Jeff Bezos
V České republice provozuje Amazon velkosklad v Dobrovízi u Prahy.
5
Fotogalerie

Internetový prodejce Amazon buduje v Kojetíně na Přerovsku nové distribuční centrum. Stavba bude s výškou haly 27 metrů nejvyšším nájemním logistickým areálem v Česku. Náklady na vybudování čtyřpodlažního robotického komplexu přesáhnou pět miliard korun, uvedl generální ředitel skupiny Accolade Milan Kratina. 

Hala o rozloze 52 tisíc metrů čtverečních bude zahrnovat téměř 190 tisíc metrů čtverečních pronajímatelné plochy. Amazon plánuje, že v ní najdou od roku 2023 práci dvě tisícovky lidí. Tuzemská skupina Accolade je investorem a vlastníkem vznikající průmyslové zóny na brownfieldu po bývalých odkalovacích nádržích cukrovaru u Kojetína. Objekt vybuduje společně s průmyslovým developerem Pannattoni.

„Vzhledem k vybavení nejmodernějšími technologiemi půjde o jednu z nejhodnotnějších hal v regionu střední a východní Evropy. Máme v plánu držet ji v portfoliu Accolade Industrial Fund,” upřesnil Kratina. Novými trendy ve výstavbě industriálních nemovitostí jsou několikapodlažní skladové haly a také moderní technologie, které vyžadují kvalifikovanější obsluhu.

„Distribuční centrum se bude lišit od tradiční představy skladu. Zaměstnanci budou pracovat s inovativními technologiemi, včetně robotických jednotek, které budou pomáhat při vyřizování zákaznických objednávek a efektivnějším využití skladovací plochy. Tito specializovaní roboti se zasouvají pod regály s výrobky, zvedají je a pohybují s nimi po centru, čímž pomáhají zkrátit čas pro zpracování objednávek. V Kojetíně nabídneme práci s vyšší přidanou hodnotou pro kvalifikované zaměstnance,“ popsal generální manažer Amazonu pro Česko Michal Šmíd. Amazon už zahájil nábor prvních zaměstnanců, zatím hlavně specialistů. 

Video placeholde
Kdo je Jeff Bezos? • Videohub

 Zaměstnanci centra v Kojetíně budou připravovat, balit a odesílat zákazníkům drobné položky, jako jsou knihy, elektronika a spotřební zboží. 

Podle starosty Kojetína Leoše Ptáčka je průmyslový park pro město, které se dlouhodobě potýká s odchodem mladých lidí, přínosem. Kojetínská radnice do občanské vybavenosti v minulých letech investovala stovky milionů korun, aby město zatraktivnila.

„Přivést do města významného zaměstnavatele je další velmi podstatný střípek do mozaiky, na které několik let usilovně pracujeme. Vnímám jako bonus, že se jedná o stavbu na brownfieldu bez záboru orné půdy, a že jde právě o Amazon, světového lídra trhu internetového obchodu. Jsem také spokojený, že díky novému průmyslovému parku a navazujícím projektům dostanou práci tisíce lidí,“ podotkl Ptáček.

Americký koncern Amazon je největším internetovým obchodem na světě, spolu s firmami Google, Apple a Microsoft patří k takzvané velké čtyřce technologických firem světa. V České republice Amazon působí od roku 2013, celkem investoval přes 26 miliard korun. První distribuční centrum Amazonu bylo v Česku otevřeno v roce 2015 v obci Dobrovíz. V tuzemsku nyní společnost zaměstnává přes 4000 lidí.