Americká nezaměstnanost poklesla

USA, nezaměstnanost

USA, nezaměstnanost

Největší ekonomika světa vytvořila v červenci více nových pracovních míst, než analytici očekávali. Oproti předpokládané stagnaci poklesla i míra nezaměstnanosti.

Takzvaný NFP report, který sleduje měsíční změnu počtu pracovních míst ve Spojených státech, vykázal v červenci růst o 117 tisíc pracovních míst. Dobrou zprávou je i revize předchozích dvou měsíců směrem nahoru. Podle revidovaných čísel tak v červnu přibylo 46 tisíc a v květnu 53 tisíc pracovních míst.

Míra nezaměstnanosti, která se zjišťuje jinou metodikou, než počet nových míst, poklesla nečekaně o desetinu procenta na 9,1 procenta. To stále znamená, že bez práce je na 14 milionů práceschopných Američanů. Analytici oslovení agenturou Bloomberg očekávali 70 tisíc nových pracovních míst a stagnaci nezaměstnanosti na úrovni 9,2 procenta.

Lepší než očekávaná data přišla v pravou chvíli, protože by mohla pomoci uvolnit nervozitu, která poslední dny na trzích eskalovala.

Globální ekonomika v prvním pololetí výrazně zpomalila, rostou tak obavy, že by se svět mohl po necelých třech let opět ocitnout v krizi. Pozitivní data z amerického trhu práci tak sníží tlak vyvíjený na prezidenta Obamu a americkou centrální banku (FED), aby podnikli okamžité kroky k povzbuzení ekonomiky. Nástroje FEDu jsou navíc velmi omezené tím, že úrokové sazby jsou již téměř dva roky prakticky na nule.