Americký výrobce hraček Hasbro celosvětově propustí dalších 900 zaměstnanců

Americký výrobce hraček Hasbro propustí další stovky zaměstnanců.

Americký výrobce hraček Hasbro propustí další stovky zaměstnanců. Zdroj: Reuters

Americký výrobce hraček Hasbro celosvětově propustí dalších 900 zaměstnanců, reaguje tak na slabší prodej. Firma o tom v pondělí informovala v dokumentech pro regulační orgány. Už zhruba před rokem oznámila, že zruší patnáct procent pracovních pozic. Společnost, která je konkurentem firmy Mattel, koncem loňského roku zaměstnávala zhruba 6490 lidí. Oznámené škrty zvýší celkový počet propuštěných na 1900, což je asi 29 procent pracovní síly Hasbra.

Akcie Hasbra se v reakci na zprávu o dalším rušení pracovních míst propadly zhruba o šest procent. Aktuálně se obchodují za 48,89 dolaru za akcii. Cenné papíry Mattelu, který je mimo jiné výrobcem panenek Barbie, klesly o více než procento.

„Nepříznivé vlivy na trhu, které jsme očekávali, se ukázaly být silnější a vytrvalejší, než jsme se domnívali,“ uvedl generální ředitel Hasbra Chris Cocks.

Spotřebitelé na celém světě se stále potýkají s dopady vysoké inflace, která je nutí omezovat zbytné výdaje, kam patří i hračky, napsala agentura Reuters. V říjnu se firma připojila k rivalovi Mattel a obě firmy varovaly před slabou vánoční sezonou. Spotřebitelé podle nich před nejdůležitějším obdobím pro maloobchodníky šetří.

„Nepříznivé podmínky, které jsme zaznamenali v prvních devíti měsících roku, pokračuje i před svátky a pravděpodobně přetrvá i v roce 2024,“ dodal Cocks.

K propouštění zaměstnanců letos musel sáhnout například i německý výrobce hraček Playmobil, který v říjnu oznámil, že celosvětově propustí 700 lidí. Firma má pobočku i v českém Chebu, které se snižování pracovních sil dotklo také. Playmobil se v krizi nachází již delší dobu, trápí ho vysoké náklady i nízký odbyt.  

VIDEO: Akcie Mattelu letos zpevnily především díky fenomálnímu úspěchu hollywoodského filmu Barbie

Video placeholde
. • .