Figurky Playmobil jsou v krizi. V Chebu výrobce od začátku roku propustil přes sto lidí

Výroba postaviček Playmobil

Výroba postaviček Playmobil Zdroj: profimedia.cz

Mateřská společnost německého výrobce hraček Playmobil oznámila, že jen v Německu zruší asi 370 míst, celosvětově pak 700. Informoval o tom magazín Der Spiegel. Firma má pobočku i v českém Chebu, které se propouštění dotklo také. Od začátku roku se musela rozloučit s více než stovkou pracovníků, potvrdila e15 prokuristka Playmobil CZ Martina Wunderlichová.

Ještě minulý rok měla pobočka v Chebu, která se stará o potisk, montáž a balení hraček Playmobil a komponentů pro květináče Lechuza, 230 zaměstnanců na stálý pracovní poměr. Zaměstnávala k tomu ještě dalších sto agenturních pracovníků převážně z Ukrajiny na třísměnný pracovní provoz. Podnik spolupracoval také s chráněnými dílnami, které takto zaměstnávaly zhruba čtyřicet lidí.

„Vzhledem k očekávanému poklesu výroby na konci roku 2022 jsme již od začátku roku 2023 rozvázali spolupráci s agenturami a provoz omezili ze tří na dvě směny,“ říká Wunderlichová. Přizpůsobit nové situaci museli i strukturu zaměstnanců – v současnosti jich je již jen asi dvě stě. „Na pár měsíců jsme dokonce přerušili i spolupráci s chráněnými dílnami, které v současnosti mohou díky našim zakázkám zaměstnat už jen asi dvacet lidí,“ dodává.

Propouštění se dotklo i vedoucích a administrativních pracovníků. Nyní je ale situace v Chebu podle prokuristky stabilizovaná. Česká pobočka německého koncernu úzce spolupracuje s výrobním závodem v Dietenhofenu, který je jejím hlavním dodavatelem materiálu a dílů, a s logistickým centrem v Herriedenu, kam vyváží hotové výrobky.

Výrobce hraček Playmobil se v krizi nachází již delší dobu, trápí ho vysoké náklady i nízký odbyt. Mateřská společnost Horst Brandstätter Group proto oznámila výrazné propouštění. Celosvětově se jedná o 17 procent zaměstnanců, v Německu o 16 procent všech zaměstnanců.

Společnost se rozhodla podle svého vyjádření propouštět s přihlédnutím k vývoji podnikání a současným ekonomickým výzvám. Jak podotýká server Der Spiegel, mateřská společnost Playmobil zaznamenala v posledních dvou letech pokles obratu i zisku. K problémům přispěla pandemie covidu, potíže s dodávkami nebo válka na Ukrajině. A také se zdražily plasty. To byl jeden z důvodů, proč samotná společnost Playmobil vykázala na konci roku ztrátu ve výši 4,3 procent.

Podle šéfa společnosti Efko, která vyrábí konkurenční hračku Igráček, Miroslava Kotíka ale zdražení materiálu takovou roli hrát nemůže. Téma dodávek a zejména ceny materiálu v Efku řešili převážně během loňského a předloňského roku. „Cena kilogramu materiálu ABS, který pro výrobu používáme stejně jako konkurence, se dlouhodobě pohybovala ve výši dvě eura za kilogram,“ popisuje Kotík. Během covidu pak cena asi o padesát centů spadla hlavně kvůli nižšímu odbytu v automobilovém průmyslu.  

Sice se pak cena vystřelila na dvojnásobek, nyní se ale pomalu přibližuje situaci před covidem. „Velké firmy navíc na rozdíl od nás mají pochopitelně daleko lepší vyjednávací pozici při nákupu materiálu,“ tvrdí Kotík. Přiznává však, že na náklady výroby má vliv cena energií, které rapidně vyskočily. Efko tyto náklady minimalizuje šetřením na již nyní nepříliš velkých nákladech na vývoj, obměnu a marketing. Většinu činností proto nezadává externím firmám, ale provádí je interně. „Je to dost náročné, ale mnohem úspornější,“ doplňuje.

Efko nijak omezovat výrobu a propouštět neplánuje, ubezpečuje Kotík. Kromě Igráčka má i další výrobky, jako jsou společenské hry nebo zakázková výroba pro jiné firmy. „Toto široké spektrum výroby je hodně náročné, nestojíme ale potom pouze na jedné noze a firma je stabilnější,“ zakončuje Kotík.

Figurku od Playmobilu vytvořil designér Hans Beck a byla uvedená na trh v roce 1974. Český Igráček a Playmobil jsou velmi blízcí příbuzní. Beck údajně zpočátku nebyl s hračkou úspěšný, proto svůj nápad sdílel s Jiřím Kalinou, který ho následně s Marií Krejchovou přetavil v Igráčka. Českoskoslovenská varianta populární hračky se na trhu objevila v roce 1976. Nadále se Playmobil a Igráček vyvíjeli samostatně.