Analytici: Nezaměstnanost klesla, pomohlo teplé počasí

Nezaměstnanost

Nezaměstnanost Zdroj: E15

Míra nezaměstnanosti v březnu podle odhadů analytiků klesla na 8,4 procenta z únorových 8,6 procenta. Důvodem je především nástup sezonních prací spojených s příznivým počasím a oživení ekonomiky. I tak ale počet nezaměstnaných přesahoval 600 tisíc, upozornili ekonomové. Úřad práce ČR zveřejní údaje o nezaměstnanosti za březen v úterý 8. dubna.

„Nezaměstnanost bude pozitivně ovlivněná dvěma faktory. Jednak je to sezónní efekt, který bude umocněný velmi příznivým počasím. Druhý efekt je pak rostoucí ekonomika, která by měla podpořit nižší nezaměstnanost,“ uvedl analytik společnosti Home Credit Michla Kozub.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav upozornil, že se sice situace na pracovním trhu zlepšuje a bude zlepšovat, ale počet nezaměstnaných je stále za dobu existence ČR rekordní.

„Počet lidí registrovaných na úřadech práce stále převyšuje 600 tisíc,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Ve druhé polovině roku, ale zejména v roce příštím, by se pak podle něj ekonomické oživení mělo pozitivně projevit více i ve vývoji nezaměstnanosti.

Seznam úřadů práce v České republice