Analytici: Nezaměstnaných znovu přibylo

Podpora v nezaměstnanosti

Podpora v nezaměstnanosti Zdroj: E15

Nezaměstnanost v prosinci stoupla podle odhadů analytiků na 8,2 procenta z listopadových 7,7 procenta. Důvodem jsou tradiční faktory tohoto období, jako je ukončování sezónních prací. Zlepšení trhu práce lze podle nich čekat až ve druhé polovině letošního roku.

Oficiální údaje o prosincové nezaměstnanosti zveřejní ministerstvo práce a sociálních věcí ve čtvrtek. „Růst nezaměstnanosti je v závěru roku tradičně ovlivněn sezónností a loňský prosinec není z tohoto pohledu výjimkou,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Za celý rok 2013 se podíl nezaměstnaných osob podle něj zvýšil na 7,7 procenta z 6,8 procenta v roce 2012.

„Trh práce nevykazuje žádné zásadní známky zhoršení, ale ani zlepšení,“ uvedl analytik Home Credit Michal Kozub. Podle něj částečně pomohlo příznivé počasí, díky kterému v mnoha případech stavební práce pokračovaly nad běžný rámec. „Přesto nedochází k zásadnímu strukturálnímu zlepšení. To přijde až s příštím rokem, pokud ekonomika začne opět růst,“ dodal. Za celý rok čeká nezaměstnanost 7,8 procenta.

Nezaměstnaných může být 600 tisíc

Počet registrovaných nezaměstnaných za prosinec by měl být podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška o něco nižší než ve stejném měsíci předchozích dvou let. „Meziročně je ale celkový počet nezaměstnaných stále vyšší o víc než 50 tisíc,“ upozornil.

V první polovině letošího roku nelze podle Nováka očekávat na trhu práce zlepšení. „V zimních měsících může počet uchazečů o zaměstnání přesáhnout 600 tisíc a výrazně lepší nebude situace ani v jarních měsících. Mírně pozitivní vývoj lze očekávat až ve druhé polovině letošního roku, kdy by se oživení ekonomiky mělo odrazit i na pracovním trhu,“ uvedl. Celkově však bude podle něj o práci nouze a tomu bude odpovídat i pokračující nízký růst mezd.