Bosch možná vyváží zboží pro vojenské účely. Našlo se i v ruských tancích, věc Němci prověřují

Firma Bosch

Firma Bosch Zdroj: Siebert Martin/Euro

Továrna Bosch v Jihlavě
Robert Bosch
Robert Bosch
4
Fotogalerie

Německé ministerstvo hospodářství vyšetřuje kvůli možnému porušení zákazu vývozu firmu Bosch. Vyvezené zboží mohlo totiž sloužit civilním i vojenským účelům, napsal v pátek týdeník Der Spiegel. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba už dříve řekl, že Ukrajina, která čelí ruské invazi, našla součástky od firmy Bosch v ruských ozbrojených vozidlech.

„Před několika dny naše armáda zabavila ruská pěchotní vozidla - a my jsme se podívali do jednoho z těchto vozidel a viděli jsme, že jednu z hlavních součástí, které to vozidlo pohánějí, skutečně dodala společnost Bosch,“ řekl Kuleba německé moderátorce Anne Willové v jejím nedělním politickém pořadu na kanálu ARD. „Není správné, že Německo mělo v posledních letech rozsáhlou obrannou spolupráci s Ruskem,“ dodal ministr.

Případ souvisí se sankcemi Evropské unie, které od ruské anexe Krymu z roku 2014 omezily vývoz zboží dvojího užití. Bosch uvedl, že jej ukrajinské ministerstvo ve věci kontaktovalo, a potvrdil, že šlo skutečně o jeho výrobek. Tvrdí ale, že ho nedodal přímo výrobci zmíněných vozidel.

Video placeholde
Sankce pro Rusko: Stahování světových značek i zabavování majetku oligarchům • Videohub

„Bosch nové objednávky z Ruska a od ruských výrobců automobilů už nepřijímá, pokud jde o objednávky náhradních dílů pro prodejce a dílny. Zastavili jsme i dodávky stávajících objednávek v Rusku,“ uvedl mluvčí firmy.

Spolková vláda bude informace o porušení sankcí předávat přímo příslušným orgánům vyšetřování a státnímu zastupitelství, uvedlo ministerstvo hospodářství. Zdroje z německé vlády tvrdí, že se tak už stalo.

Vývoz zboží dvojího užití je dlouhodobě kontroverzní, protože jej firmy a německé úřady jen velmi obtížně kontrolují, upozornil Der Spiegel. Zásadní je spolupráce se zeměmi, kam se zboží vyvezlo, což je v případě ruských celních orgánů krajně nepravděpodobné, dodává list.