Britská vláda chce nabíječky pro elektromobily u všech nových budov

Dobíjecí stanice pro elektromobily (ilustrační foto)

Dobíjecí stanice pro elektromobily (ilustrační foto) Zdroj: Anna Vackova, E15

Prodej nových benzínových a naftových vozů skončí ve Spojeném království v roce 2030. Britská vláda nyní zavedla zákon, vyžadující nabíječky pro elektromobily ve všech nově postavených bytových i kancelářských objektech v Anglii. Jedná se o další krok na cestě Británie k elektromobilitě. Opatření začne platit od začátku příštího roku.

Podle zprávy Competition and Markets Authority má země aktuálně zhruba 25 600 veřejných nabíjecích míst. Do roku 2030 je ale požadování desetinásobek. Nový zákon učiní z Anglie první zemi na světě, která vytvoří komplexní síť nabíjecích míst i v soukromých objektech. Majitelé tak budou moci nabíjet svá elektro auta mimo špičku, ušetří tak peníze i čas a navíc předejdou přetížení sítě. Chytré nabíječky budou ve výchozím nastavení dobíjet auta i přes noc, kdy je poptávka nízká.

Nový zákon cílí na nové budovy, vláda se ale snaží k instalaci nabíječek pro elektromobily motivovat i ve stávajících objektech. Na každé instalované zařízení proto nabízí dotaci ve výši 350 liber. Nigel Pocklington, generální ředitel energetické společnosti Good Energy, pro Bussiness Green řekl: „Flexibilní nabíjení doma i na pracovišti během dne bude klíčové pro dekarbonizaci nejen dopravy, ale celého britského energetického systému.“

Britská vláda také představila novou aplikaci EV8 Switch, která přibližuje veřejnosti výhody elektromobilů a snaží se tak podpořit k jejich koupi. Aplikace umí vypočítat, kolik peněz by řidič ušetřil přechodem na elektromobil ve srovnání se svým současným benzínovým nebo naftovým vozem. Zároveň uvádí informace o snížení produkce oxidu uhličitého a zlepšení kvality ovzduší nebo zobrazuje nabídku nejbližších nabíjecích bodů. Uživatel si dokonce může prohlédnout personalizovanou nabídku elektromobilů na základě jeho aktuálního vozu.

Video placeholde
Gigafactory Volkswagen v Česku - pozitiva a negativa • Videohub