AIG prodá akcie AIA, aby splatila pomoc státu

AIG

AIG Zdroj: e15

Americký pojišťovací ústav American International Group (AIG) se chystá prodat podíl ve své asijské součásti AIA Group. Získat za něj chce kolem šesti miliard dolarů (asi 112,2 miliardy korun) a peníze použít na splacení státní pomoci. Tu pojišťovna dostala za finanční krize.

AIG podle agentury Reuters nabízí k prodeji asi 1,7 miliardy akcií, a to v ceně od 27,15 až 27,50 hongkongského dolaru. To je proti páteční ceně na burze v Hongkongu sleva až o sedm procent. Burza v reakci na plán prodeje obchodování s akciemi dnes pozastavila.

Pojišťovna v oznámení pro burzu jen uvedla, že chce akcie prodat institucionálním investorům. Žádnou částku, kterou hodlá z prodeje získat, ale nesdělila.

Podle Kennetha Yue, analytika společnosti CCB International Securities, AIG prodej správně načasovala. „Pokud se podíváte na téměř 40 procentní obchodní růst AIA v loňském roce, myslím, že už vystoupali na vrchol,“ uvedl.

Americké ministerstvo financí v roce 2008 poskytlo AIG masivní finanční pomoc v objemu 182 miliard dolarů (asi 3,4 bilionu korun). Za to v pojišťovně získalo podíl kolem 77 procent. AIG má v součásti AIA Group asi třetinový podíl, jehož hodnota se pohybuje kolem 15 miliard dolarů.