Akcie amerických automobilek klesají, reagují na zavedení cel mezi USA a Mexikem

Chevrolet Silverado 1500

Chevrolet Silverado 1500 Zdroj: Chevrolet

GM, General Motors
2
Fotogalerie

Protekcionistická politika amerického prezidenta Donalda Trumpa znovu zasáhla akciové trhy. Poté, co hlava USA oznámila pětiprocentní cla na dovoz zboží z Mexika, reagovaly hodnoty podílů amerických automobilek okamžitým poklesem. 

Mexiko patří mezi největší světové producenty automobilů a jejich součástí, také díky významné přítomnosti amerických automobilek, které v zemi láká především levnější pracovní síla. Cla, která mají vstoupit v platnost 10. června, však mohou konglomerátům situaci značně zkomplikovat a připravit je o část marží.

Akcie koncernu Fiat Chrysler ihned po začátku obchodování klesly o 4,9 procenta, General Motors odepsal 4,5 procenta a Ford přes tři procenta. V průběhu pátečního obchodování se sice výrobcům podařilo cenu akcií znovu zvýšit, pouze však v desetinách procentních bodů.

„Všechny tyto automobilky prodávají ve Spojených státech značnou část vozidel, které jsou vyrobené v Mexiku,“ cituje analýzu Deutsche Bank CNBC. Nejčastěji se jedná o vozy kategorie pick-up, jež patří ve Spojených státech dlouhodobě k nejprodávanějším. Trump přitom pohrozil tím, že v budoucnu mohou cla narůst až na 25 procent, což by se podle analytiků výrazněji podepsalo i na ziscích automobilek a dlouhodobém výhledu růstu cen akcií.