Akcie, měny & názory Davida Navrátila: Státní rozpočet v rouše beránčím

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Komerční banka, a.s.

V makroekonomických učebnicích najdeme takzvané identity. Jedna z nich říká, že ekonomy a analytiky uctívaný hrubý domácí produkt (HDP) je roven součtu spotřeby domácností (C), spotřeby vlády (G), investic (I) a vývozů (X), když od toho všeho odečteme dovozy (M). Představme si to na chvíli tak, jak to je v těchto učebnicích: HDP = C + G + I + X - M.

Někdo když vidí tento zápis, tak má tendenci sklouzávat k jednoduchým úvahám. Například že když vláda zvýší své výdaje, tedy ono G, tak to automaticky povede ke zvýšení HDP. Takto se rodí na první pohled jednoduché recepty na podporu ekonomiky. Ale výše uvedený zápis je jen identitou. V žádném případě nám nic neříká o ekonomických vztazích mezi jednotlivými sektory ekonomiky.

Jednoduchý příklad vysvětlí, co mám na mysli. Pojďme předpokládat, že máme ostrov, kde žijí dva druhy zvířat. Ovce a vlci. Počet zvířat lze zapsat také identitou: počet zvířat se rovná součtu ovcí a vlků. Tato identita bude platit vždy. A teď si představme, že na tento ostrov přidáme jednoho vlka navíc. Co se stane s počtem zvířat? Pokud využijeme automaticky výše uvedenou identitu, tak řekneme, že počet zvířat se zvýší o jedno. Ale tak nějak tušíme, že to nebude tak jednoduché. Vlk je přece šelma, která bude žrát ovce. Takže vlk navíc sníží počet ovcí. Identita, ač vždy platná, nám nic neříká, jaký je vztah mezi počtem vlků a ovcemi a jaký bude finální počet zvířat.

Tím se můžeme vrátit k makroekonomické identitě. Je jasné, že zvýšení vládních výdajů nemusí automaticky vést ke zvýšení HDP. Záleží, jak ovlivní spotřebu domácností, investice, vývozy a dovozy. Tedy jak bude financováno, jaká budou očekávání domácností, podniků ohledně dalšího růstu daní, ekonomické prosperity země.

Velmi snadno se tak můžeme dostat k výsledku, že zvýšení vládních výdajů, podobně jako zvýšení počtu vlků začne decimovat ekonomiku.

Autor je hlavní ekonom České spořitelny