Akcie automobilek jako elixír bohatství? Přikupujeme, prozrazují portfolio manažeři

Porsche Taycan

Porsche Taycan Zdroj: E15 Michael Tomeš

Investiční mánii jako kryptoměna bitcoin nevyvolávají, přesto mohou investorům vydělat desítky procent, a navíc při menší kolísavosti. Vyplatí se nyní nakupovat, držet, nebo prodávat akcie automobilek, jako jsou třeba Tesla, Volkswagen, Stellantis, Porsche nebo čínské značky BYD či XPeng? Zeptali jsme se profesionálních portfolio manažerů – a ti se chystají nakupovat. „Pomůže pokles úrokových sazeb v USA i v Evropě. Silným impulzem může být i oživení poptávky v Číně,“ uvádí důvody jeden z nich, Michal Semotan z J&T.

Světem výrobců aut otřásá cenová válka a marže klesají. Poptávka po ryze elektrických vozech, kterých na trh vstupuje čím dál víc, ale roste pomaleji, než odvětví očekávalo. Navíc v minulých dnech vyslal Apple do světa signál, že elektromobily nakonec nemusejí mít až tak světoborný potenciál. Po dekádě příprav vzdal svůj projekt Apple Car a raději se zaměřil na slibnější umělou inteligenci.

Přestože automobilky čelí řadě překážek, vidí mezi nimi profesionální správci aktiv zajímavé příležitosti. „Obecně se nám automobilový sektor líbí. Firmy postupně zvedají tržby a zisk. Ohodnocení řady společností je nízké, což vytváří bezpečnostní polštář pro případné zpomalení růstu,“ naznačuje ekonom investičního portálu Finlord Boris Tomčiak.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!