Akcie Cetinu mohou prý stát více než 150 korun. Díky ziskům O2

Cena akcií společnosti Cetin, která se vyčlení z největší tuzemské telekomunikační firmy O2, by mohla být vyšší než 150 korun stanovených ke konci minulého roku, uvedl finanční ředitel O2 Jakub Kouřil pro web Roklen24. Důvodem je podle něj obrat hospodaření O2 k růstu. V prvním čtvrtletí zvýšila firma výnosy o čtyři procenta a zdvojnásobila zisk.

„Generujeme zisk, generujeme hotovost. Pokud tedy ocenění na 150 korun bylo uděláno k 31. prosinci 2014, od té doby se věci změnily, výsledky vidíte. Lze očekávat, že to znalec zohlední, dojde k nárůstu,“ řekl v rozhovoru pro Roklen24.

Společnost Cetin zahrnující pevné i mobilní sítě a datová centra se má od O2 oddělit k 1. červnu. Akcionáři O2 mají dostat ke každé akcii jednu akcii Cetin. Znalecký posudek odkupní ceny akcií Cetin by měl vzniknout do 14 dnů. Vypracuje ho společnost Deloitte.

Využít nabídky firmy na odkup akcií budou moci akcionáři, kteří na valné hromadě v dubnu hlasovali proti rozdělení společnosti. Celkem byly podle Kouřila proti hlasy reprezentující téměř 33 milionů akcií z celkového počtu 315 milionů akcií O2.

Dividendová politika nové O2 bude podle Kouřila v rámci té nynější. Při rozhodování o návrhu dividendy se bude vedení řídit dosaženými výsledky a potřebou finančních prostředků, uvedl. Akcie O2 dopoledne posílily o pět procent na 183 korun za kus. Majoritu 85 procent v O2 vlastní investiční skupina PPF.

Zisk O2 klesá, příjmy manažerů ale vzrostly. Kvůli propouštění