Akcie ČEZ a Telefóniky: první oběti české politické virózy?

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia.cz

Policejní razie na Úřadu vlády a největší zatýkání někdejších politiků a vysokých státních úředníků v historii České republiky se dnes možná odráží i na domácím akciovém trhu. Podle expertů může stát za dnešním prudkým propadem akcií ČEZ a Telefóniky právě probíhající thriller na domácí politické scéně.

„Trh předpokládá, že aktuální politická situace může vyústit v předčasné volby. Pokud by zvítězila sociální demokracie, mohla by pak prosadit návrh podstatného zvýšení daňové zátěže pro regulovaná odvětví jako je energetika a telekomunikace,“ uvedl Josef Němý z Komerční banky.

Vyšší předpokládané zdanění může podle analytika srazit očekávané zisky firem ve zmíněných odvětvích, a může tak být jedním z důvodů dnešního propadu akcií ČEZ o 2,3 procenta, respektive akcií Telefóniky o 3,5 procenta. Měnový a dluhopisový trh reagují na probíhající kauzu jen marginálně.

„Případný vliv na korunu nebo ceny českých dluhopisů by mohl být krátkodobě negativní, ale pokud k němu vůbec dojde, bude pravděpodobně velmi slabý. Je otázkou, zda včerejší čtyřhaléřové oslabení koruny proti euru mělo s touto aférou vůbec cokoliv společného,“ sdělil Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Takto propadly akcie ČEZ za poslední měsíc:

Akcie ČEZAkcie ČEZ|holusa@mf.cz

Vývoj akcií Telefónky O2 za poslední měsíc:

Akcie TelefónikyAkcie Telefóniky|holusa@mf.cz

Sledujte cenu akcií na E15.cz

: