Akcie ČEZ poskočily o téměř devět procent. Jednalo se o automaticky zadanou platbu

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia

ČEZ
ČEZ
ČEZ
Logo skupiny ČEZ, ilustrační foto
5
Fotogalerie

Akcie polostátní firmy ČEZ si prožily turbulentní ráno, když jejich hodnota povyskočila o bezmála devět procent. Cena jednoho kusu cenného papíru se z minuty na minutu vyšplhala ze 456 na 511 korun. A to navzdory tomu, že trhy kvůli obavám z koronaviru obecně klesají.

Podle mluvčí společnosti ČEZ šlo zřejmě pouze o chybu způsobenou lidským faktorem. „Takovéto chyby se občas stávají,“ uvedla k tomu Alice Horáková.

Totéž si myslí i analytici. „Chvilkový výrazný nárůst akcií ČEZ nebyl způsoben žádnou kurzotvornou, fundamentální zprávou. Muselo jít pravděpodobně o chybu či nějaký překlep jednoho z investorů při zadávání pokynu. Jiné vysvětlení nemám,“ říká analytik Fio banky Jan Raška. Situaci v průběhu dne okomentoval na svém twitterovém účtu i minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr.

Tiskový mluvčí pražské burzy Jiří Kovařík ale sdělil, že se o chybu zcela jistě nejednalo. „Víme, že šlo o přednastavený pokyn k automatickému provední platby,“ řekl E15 Kovařík. 

To může v praxi vypadat například tak, že při dosažení určité ceny algoritmy nakoupí předem definovaný objem akcií.

Kurz akcie se krátce po výrazném skoku opět vrátil na své původní hodnoty kolem 460 korun za kus, kde už pak setrval. O rychlý návrat ceny do rovnovážného stavu se postarali ostatní investoři.

Analytici oslovení agenturou Bloomberg se nicméně domnívají, že roční průměrná hodnota akcií ČEZ by měla dosáhnout 578 korun, tedy mnohem vyšší hodnoty, než je hladina, kolem níž se pohybuje nyní.