Akcie CME spadly za šest týdnů skoro na polovinu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CME

Akciím mediální skupiny CME uplynulo jejich patnáct minut slávy. Ještě v závěru února se zdálo, že díky plánu na obohacení firemní kasy o více než půl miliardy dolarů si akcionáři přijdou po měsících zmaru konečně na své. Jediný den stačil k tomu, aby titul posílil o bezmála 70 procent. Po šesti týdnech nezbyla investorům ze zisku ani koruna. Cena akcie se volným pádem o desítky procent vrátila „na své“.

CME poslední únorový den oznámilo zásadní plán na odvrácení hrozícího nedostatku hotovosti. Kolem 400 milionů dolarů měl vynést prodej balíku dluhopisů a předkupních práv na akcie firmy současným podílníkům, na dalších 115 milionů přislíbil otevřít úvěrovou linku hlavní akcionář Time Warner. Podle expertů tím však firma jen posunula hrozbu bezprostředního bankrotu a za renesancí akcie stál především dočasný obrat v taktice spekulantů sázejících na další zhoršování situace ve firmě.

„Značná část investorů spekulovala na pokles akcií CME a čekala, kdy tuto krátkou pozici uzavřít jejich zpětným nákupem. A jelikož byl objem sázek na propad velký a bylo třeba je uzavřít co nejrychleji, přišlo obrovské množství nákupních příkazů v jeden den. Proto akcie zažila silný růst, nikoli díky zlepšeným vyhlídkám firmy,“ uvádí Pavel Ryska z J&T Banky.

Co akcionáři rychle nabyli, vzápětí zase pozbyli. Akcie se do poloviny dubna vrátila na únorovou mez lehce nad padesáti korunami za kus. Pohledem trhu tak CME neudělalo na cestě za větší prosperitou ani jediný krok vpřed.

akcie CMEakcie CME | E15/BCPP

„K fundamentálnímu posunu skutečně nedošlo. Jen se problémy přesunuly a potenciálně i navýšily do budoucna. V roce 2017 bude muset společnost splatit kolem jedné miliardy dolarů, což se aktuálně jeví bez další půjčky či dodání kapitálu mírně řečeno jako obtížně proveditelné,“ míní Tomáš Menčík z Cyrrusu.

Nejbližším testem důvěry investorů v akcii budou čtvrtletní výsledky společnosti, které by CME mělo publikovat v závěru dubna. „Čísla by mohla přinést nákupní impulz, hrozí však vysoká rizika kvůli dalším ztrátám hotovosti během letošního roku,“ upozorňuje Josef Němý z Komerční banky.