Akcie Coinbase, Robinhood či Zoom Video prudce padají. S nimi i portfolio Cathie Woodové

Vlajkovému fondu ARK Innovation ETF americké investorky Cathie Woodové se poslední měsíce výrazně nedaří.

Vlajkovému fondu ARK Innovation ETF americké investorky Cathie Woodové se poslední měsíce výrazně nedaří. Zdroj: Reuters

Byl to velký příběh roku 2020. Burzovně obchodovaný fond ARK Innovation ETF zhodnotil peníze svých investorů díky poměrně agresivním sázkám na akcie rychle rostoucích inovativních technologických firem o astronomických 152 procent. Skvělá výkonnost lákala do fondu, jehož portfolio řídí sebevědomá a mediálně zdatná Cathie Woodová, nové a nové investory. S nimi přitékal kapitál v řádech miliard dolarů. Už loni v únoru však přišel obrat a od té doby hodnota portfolia fondu prudce padá o desítky procent.

Tento týden se kurz akcií fondu propadl poprvé od začátku pandemie v březnu 2020 pod hranici 40 dolarů. Přitom loni v únoru se dostal na rekordních téměř 160 dolarů. Pokles tedy od té doby činí přibližně 75 procent, jen od začátku letošního ledna to je pád o 60 procent. Spolu s tím klesl objem spravovaných aktiv z 28 miliard na pouhých sedm miliard dolarů.

Pro srovnání, hlavní americký burzovní index S&P 500 letos odepsal zatím necelou pětinu své hodnoty.

Fond ARK Innovation doplácí na to, že drží v portfoliu tituly, které jsou poslední měsíce a zejména pak poslední týdny nejvíce v nemilosti burzovních investorů a spekulantů. Nejvýznamnější investicí fondu jsou od počátků v roce 2014 akcie automobilky Tesla. I na ně již investoři zanevřeli a za poslední měsíc se propadly o třicet procent.

Fondy ARK, přičemž ARK Innovation je jejich vlajkovou lodí, se zaměřují na oblast takzvaných „disruptivních inovací“, které mají změnit v příštích letech a dekádách svět. Jedná se o výzkum DNA, automatizaci, robotiku, umělou inteligenci, fintech, kryptoměny a blockchain či skladování energie.

Významnou pozici má fond ARK Innovation vedle Tesly také například v akciích firmy Teladoc působící v oblasti telemedicíny, kryptoměnové burzy Coinbase, softwarové společnosti Zoom Video, platební společnosti Block, brokerské platformy Robinhood či videostreamingové firmy Roku. Od začátku roku se kurz akcií všech těchto firem propadl o více než 50 procent. V případě Teladocu činí propad od loňského únorového vrcholu dokonce 90 procent.

Video placeholde
Pět důvodů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Takový typ inovativních firem přitom patřil hlavně v roce 2020 mezi miláčky investorů, včetně těch z řad retailu. Po příchodu pandemie zavládla na akciovém trhu, i díky pumpování peněz ze strany Fedu, spekulativní horečka. Ta byla spojená s očekáváním, že dojde k urychlení technologických a digitálních trendů a vynesla kurzy akcií firem, na něž se Cathie Woodová zaměřuje, do neskutečných výšin. Dosažené kurzy akcií neodpovídaly kvalitě hospodaření a nejspíš v řadě případů ani potenciálu do budoucna.

Na špatné výsledky fondu ARK Innovation doplácí řada jeho investorů, včetně těch drobných. Jelikož jde o otevřený podílový fond, přitékaly do něj nové peníze, a to hlavně v druhé polovině roku 2020 a na začátku roku 2021. Investoři totiž viděli, jak ceny akcií rostou, a z obav, že přijdou o šanci slušně vydělat, naskakovali do rozjetého vlaku. Mezi populární volby patřily kromě jednotlivých akciových titulů i fondy spravované firmou ARK Invest, kterou Cathie Woodová vlastní. 

Cena nově prodaných akcií byla mnohem výše, než tomu je nyní po značných propadech. Souhrnná ztráta investorů fondu ARK Innovation už tak za dobu jeho téměř osmileté existence přesahuje devět miliard dolarů.

I přes prodělky však Woodová nestrká hlavu do písku. Spíš své mediální aktivity v posledních týdnech ještě zesílila. Často bývá viděna například na zpravodajském kanálu CNBC a také pravidelně přispívá na sociální síť Twitter. Na kritiku odpovídá, že akcie v jejím portfoliu budou investorům v příštích letech vynášet v průměru desítky procent ročně.

„Výzkum DNA, adaptivní robotika, skladování energie, umělá inteligence a blockchainové technologie jsou již nyní realitou a akcie firem, které se těmito oblastmi zabývají, jsou hluboce podhodnocené,“ napsala ve čtvrtek na svém twitterovém účtu.