Akcie Credit Suisse po pondělním propadu rostou. Nejistota mezi investory ale přetrvává

Banku Credit Suisse čekají významné změny. Investory však znepokojuje výše nákladů spojených s restruktualizací.

Banku Credit Suisse čekají významné změny. Investory však znepokojuje výše nákladů spojených s restruktualizací. Zdroj: Reuters

Cenné papíry finančního domu Credit Suisse se v úterý zotavily po propadech z úvodu týdne. I tak ale panuje nejistota plynoucí z toho, že není jasné, jak chce vedení banky zaplatit chystanou restrukturalizaci.

Banka existující 166 let, která je spolu s UBS největší ve Švýcarsku, sice patří mezi finanční domy s dostatkem kapitálu a likvidity, ale problémem mohou být obrovské náklady spojené s chystanými změnami. Pravděpodobně to budou miliardy švýcarských franků (švýcarský frank odpovídá zhruba 25 korunám – pozn. red.). Cílem restrukturalizace, která reaguje na dlouhodobější potíže, je zvýšit ziskovost banky.

Video placeholde
Investice v časech krve a slz. Válka přesměrovala peníze na nové adresy • Videhub

Finanční dům dokáže částečně zaplatit náklady prodejem některých aktiv, ale i tak hrozí, že bude muset jít pro nový kapitál za investory. Vydání nových akcií by podle analytiků znamenalo významné rozředění podílů stávajících akcionářů. Navíc za současné nepříznivé situace na finančních trzích a také vzhledem k pádu kurzu akcií i dluhopisů banky by se vydání nových cenných papírů patrně uskutečnilo za hodně nevýhodných podmínek.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!