Akcie firmy Apple neřekly poslední slovo. Jejich koupě může investorům stále vydělat

Šéf Applu Tim Cook  může být se zájmem o produkty firmy spokojený.

Šéf Applu Tim Cook může být se zájmem o produkty firmy spokojený. Zdroj: Reuters

Světové burzy se sice v posledních dnech otřásají kvůli obavám z nové mutace koronaviru, na kurzech akcií velkých amerických technologických skupin to však příliš vidět není.

Akcie firmy Apple se v úterý obchodovaly okolo 160 dolarů. V porovnání se začátkem roku kurz vzrostl o více než pětinu a nachází se na historicky rekordních úrovních. Kurz táhne nahoru optimismus investorů a analytiků ohledně prodejů chytrých telefonů Apple i poptávky po počítačích M1 MacBook Air.

Blízko rekordům se nacházejí rovněž akcie softwarové skupiny Microsoft. Není divu, že její generální ředitel Satya Nadella toho minulý týden využil k prodeji významné části svého podílu. I když mluvčí firmy to zdůvodnila mimo jiné snahou o majetkovou diverzifikaci.

Stejným případem jsou i akcie dalších technologických skupin, tedy firem Alphabet, Amazon a Meta Platforms (dříve Facebook). Investory jsou díky své schopnosti generovat vysoké zisky a hotovost brány jako sázka na jistotu. Ať už budou dopady mutace omikron jakékoliv, všechny tyto firmy by měly díky své velikosti a dominanci nadále těžit z digitálních trendů včetně oblasti e-commerce, které urychlila pandemie koronaviru. 

A jsou to právě tyto firmy a také třeba automobilka Tesla nebo výrobce grafických karet NVidia, díky kterým se na rekordních úrovních nachází nejsledovanější americký burzovní index S&P 500.

Konkrétně akcie společnosti Apple by i přes silný růst v tomto a v předešlých letech mohly být zajímavou investiční přležitostí i nadále. Domnívá se to například analytik americké brokerské firmy Wedbush Securities Daniel Ives, který se zaměřuje na technologické firmy.

Investoři podle jeho názoru podceňují růstový potenciál firmy Apple a často zmiňované potíže s dodávkami čipů jsou dle něj jen přechodná záležitost. Očekává, že díky obrovskému zájmu spotřebitelů o iPhony, Macy a také o sluchátka AirPods mají akcie Applu potenciál dosáhnout v příštích měsících kurzu 185 dolarů. Oproti stávající úrovni by to znamenalo zhodnocení o 15 procent.