Akcie ve slevě. Burzovní Praha nabízí růstové story o desítkách procent, napíšou je banky

Po zhruba sedmiprocentní korekci českého trhu si investoři pokládají otázku, co bude dál

Po zhruba sedmiprocentní korekci českého trhu si investoři pokládají otázku, co bude dál Zdroj: E15 (Midjourney)

Velká budoucnost bankovních akcií, nevyzpytatelný osud ČEZ na burze a jako koření třeba developerské CTP. Taková jsou některá z poselství březnových investičních doporučení pro domácí tituly z dílen velkých hráčů z Wall Street i významných domácích analytických domů. Praha, která během letoška aspirovala na post nejvýkonnější akciové burzy světa, dostala během posledních týdnů spolu s dalšími světovými burzami citelný zásah kvůli erupci bankovní krize. Po zhruba sedmiprocentní korekci českého trhu si investoři pokládají otázku, co bude dál. 

„Větší investice na domácím trhu znamená významnou sázku na to, že se tuzemskému trhu bude dařit i nadále lépe než zbytku světa. Můj názor je, že k takové spekulaci není z dlouhodobého hlediska důvod,“ zasazuje pražský trh do světového kontextu analytik společnosti Fichtner Tomáš Tyl.

Pražská burza na vyspělé trhy v minulých letech ztrácela, letošní úspěch na světové scéně je pak primárně důsledkem boomu domácí energetiky. Letošní nosnou story má být ovšem migrace kapitálu od zpomalujících rozvinutých ekonomik směrem na trhy s vyšší mírou volatitlity, a tedy i potenciálního výnosu. Z toho má těžit na burzovní mapě světa stále rozvíjející se Česko. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!