Akcie ve slevě fungují. Wall Street hlásí nával kupců, vedou technologie

Základy firem a ekonomiky jsou stále poměrně silné, tvrdí akcioví analytici

Základy firem a ekonomiky jsou stále poměrně silné, tvrdí akcioví analytici Zdroj: reuters

Americké akcie na závěr týdne posílily. Dařilo se hlavně technologickým společnostem v čele s firmou Apple. Tento týden poznamenalo výrazné kolísání trhu, protože náladu investorů ovlivňovaly smíšené výsledky firem, geopolitické napětí a agresivnější postoj centrální banky USA (Fed).

Index Dow Jones vzrostl o 564,69 bodu, tedy 1,65 procenta, na 34725,47 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 105,34 bodu, neboli 2,43 procenta, na 4431,85 bodu. Index technologického trhu Nasdaq si připsal 417,79 bodu, čili 3,13 procenta, a uzavřel na 13770,57 bodu.

Za celý týden index Dow Jones posílil o 1,35 procenta a S&P o 0,77 procenta. Nasdaq stoupl o 0,01 procenta.

"Je tu velká nejistota, která přispěla k výkyvům," uvedl analytik firmy Baird Ross Mayfield. "Základy firem a ekonomiky jsou stále poměrně silné. Ale koluje tu spousta otázek, jako jsou zisky, inflace, Fed a geopolitické napětí."

Páteční americká statistika ukázala, že výdaje spotřebitelů v prosinci klesly. Index výdajů na osobní spotřebu (PCE), což je indikátor, kterému dává při sledování vývoje inflace přednost Fed, pak činil 4,9 procenta, více než se čekalo. Cílem Fedu je přitom udržet inflaci kolem dvou procent.

Nyní je v plném proudu sezona zveřejňování čtvrtletních výsledkových zpráv. Celkem 168 společností z indexu S&P 500 již zveřejnilo výsledky hospodaření, z toho 77 procent z nich překonalo očekávání analytiků. Investoři se však spíše zaměřují na výhledy a na to, jak výsledky firem dále ovlivní problémy v dodavatelských řetězcích.

Výrobce zařízení pro ukládání dat Western Digital oslabil, protože jeho tržby kvůli problémům v dodavatelském řetězci zaostaly za očekáváním. Akcie firmy Caterpillar klesly kvůli varování firmy, že vyšší výrobní a mzdové náklady budou mít negativní dopad na její ziskovou marží. Slabší zisk pak stáhl dolů akcie firmy Chevron.

Naopak se dařilo akciím firmy Apple, která měla v uplynulém čtvrtletí rekordní tržby a prodej jejích iPhonů byl také rekordní. Příznivé výsledky hospodaření pomohly k růstu akcií firmy Visa, napsala agentura Reuters.

Americký dolar mírně oslabil. Za celý týden však vykázal nejvyšší růst za sedm měsíců díky vyhlídkám na zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, dnes nepatrně klesl o 0,02 procenta na 97,24 bodu. Za celý týden si index připsal 1,7 procenta. Tento týden také index poprvé od července 2020 překonal hodnotu 97 bodů.