Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil Vítkovi převzít rakouskou realitní společnost

Radovan Vítek, CPI

Radovan Vítek, CPI Zdroj: ČTK

Radovan Vítek, CPI
2
Fotogalerie

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil společnosti CPI Property Group (CPIPG) miliardáře Radovana Vítka převzetí rakouské realitní firmy Immofinanz. Úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě. CPIPG svůj podíl v Immofinanz tento týden zvýšila na 35,49 procenta, antimonopolní úřad ale posuzoval úplné převzetí realitní firmy.

"Po zhodnocení všech relevantních skutečností dospěl Úřad k závěru, že posuzované spojení soutěžitelů nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže ve spojením dotčené oblasti pronájmu kancelářských a prodejních ploch, a to ani na území České republiky, ani na úžeji vymezených geografických územích, kde se činnost spojujících se stran překrývá," uvedl ÚOHS ve zprávě.

CPIPG podala k rakouské komisi pro převzetí (ÜbK) podrobnou nabídku, která platí do 23. února. Nabízel za jednu akcii Immofinanz 21,2 eura (téměř 520 korun). Představenstvo a dozorčí rada Immofinanz nedoporučily v tomto týdnu akcionářům Vítkovu nabídku přijmout. Přestože ve čtvrtek CPIPG zvýšila nabízenou cenu za akcii Immofinanz z dřívějších 21,2 eura na 22,7 eura, v obou případech s dividendou, podle Immofinanz ale ani tato cena nezahrnuje přiměřenou kontrolní prémii za oznámený záměr firmy CPIPG získat nad společností Immofinanz kontrolu. Proto její výkonná rada investorům znovu doporučila, aby nepřijímali ani tuto zvýšenou nabídku.

Immofinanz je významným vlastníkem kvalitních komerčních nemovitostí. Kromě Rakouska vlastní reality i v dalších středoevropských zemích, kde má silné zastoupení také CPIPG. Je to Německo, Česká republika, Polsko a Maďarsko. V Immofinanz dosud jako investor působil Vítkův syn Radovan Patrick Vítek.

CPI Property Group má sídlo v Lucembursku a s jejími akciemi se obchoduje na burze ve Frankfurtu nad Mohanem. Vlastní nemovitosti v Česku, Maďarsku, Polsku, na Slovensku, v Chorvatsku, ve Švýcarsku, dále ve Francii, Rumunsku, Rusku a Británii. Vítek vlastní v CPI Property Group 87,8 procenta. Podle časopisu Forbes je jedním z osmi českých dolarových miliardářů.