Akcie Warner Bros. Discovery porážejí Amazon i Metu díky hře Hogwarts Legacy

Hogwarts Legacy

Hogwarts Legacy Zdroj: Hogwarts Legacy

Hogwarts Legacy
Hogwarts Legacy
Hogwarts Legacy
Hogwarts Legacy
Hogwarts Legacy
28
Fotogalerie

Masivní úspěch nedávno vydané videohry Hogwarts Legacy čili Bradavické dědictví, jejíž tvůrci se inspirovali příběhem o Harrym Potterovi, vykouzlil úsměv na tvářích investorů Warner Bros. Discovery. Akcie mediálního giganta si od začátku roku připsaly už 67 procent (v době přípravy článku). To je dosud jeden z nejlepších výkonů napříč všemi pěti sty obchodovanými společnostmi v nejsledovanějším americkém burzovním indexu S&P 500.

Lektvary a zaklínadla tak porážejí i populární tituly, jakými jsou Meta, Amazon či Netflix, které si od začátku roku připsaly 36 procent, respektive po devíti procentech.

„Zdá se, že je silný růst poháněn obrovským úspěchem velmi očekávané videohry inspirované Harrym Potterem Hogwarts Legacy,“ upozorňuje web Markets Insider. V době, kdy článek publikoval, vykazoval Warner Bros. Discovery dokonce vůbec největší růst akcií od začátku roku, v současnosti ale připadá primát automobilce Tesla.

Čáry a kouzla táhnou. Jen za první dva týdny od spuštění prodeje si nadšenci pořídili dvanáct milionů kopií hry, jejíž tržby dosáhly 850 milionů dolarů, téměř devatenácti miliard korun – byly tedy srovnatelně s tržbami, které dosud vygenerovaly filmy o Harrym Potterovi. Náklady na výrobu hry přitom činily zhruba 150 milionů dolarů, tedy srovnatelnou částku, na kterou v průměru vyšlo vytvoření jednoho filmu, uvádí v analýze web Seeking Alpha specializovaný na akciové tituly.

Hra přitom stále ještě není k dispozici uživatelům starších generací konzolí PlayStation, Xbox a Nintendo Switch, takže lze čekat další posílení prodejů v okamžiku, kdy se během tohoto roku hra zpřístupní i těmto hráčům.

Už v předprodejích hra překonávala nejúspěšnější tituly jako Call of Duty: Modern Warfare II nebo Destiny 2. A to navzdory některým výzvám k bojkotu hry, po kterém volali kritici údajně kontroverzních výroků J. K. Rowlingové, autorce ságy o Harrym Potterovi, na adresu trans lidí. Rowlingové mají plynout příjmy z licenčních poplatků, byť se na vzniku hry přímo nepodílela.

Přestože herní divize Warner Bros. skýtá řadu dalších úspěšných titulů, mezi které patří videoherní série LEGO nebo tolkienovská hra Middle-earth: Shadow of Mordor, „Bradavice“ zažily nejúspěšnější premiéru napříč herními tituly vydavatele.

Není divu, že generální ředitel Warner Bros. Discovery David Zaslav prohlašuje, že videoherní byznys je nyní hlavní součástí celkové firemní strategie. Nedávno společnost oznámila, že plánuje novou sérii filmů o Pánovi prstenů. Umožňuje jí to kontrakt uzavřený se švédskou herní společností Embracer Group, jež vlastní práva na obsah knih J. R. R. Tolkiena.

Podívejte se na snímky ze hry: