Akcionáři Dellu čekají na lepší nabídku

Dell

Dell Zdroj: profimedia.cz

Minoritní akcionáři Dellu nabývají na síle v boji o vyšší výkupní cenu akcií při plánovaném stažení společnosti z burzy. Nyní se zdá, že zakladatel Michael Dell by mohl výkupní cenu navýšit až na 15 dolarů za akcii. Stále by šlo o nejlevnější odkup akcií v sektoru informačních technologií, pokud jde o poměr k očekávaným budoucím ziskům.

Představenstvo nyní hledá lepší nabídku než 13,65 dolaru za akcii, které Michael Dell nabídl společně s investory ze Silver Lake Management minulý měsíc. O Dell se v poslední době zajímaly i společnosti Blackstone, Hewlett-Packard či Lenovo.

Akcie Dellu se minulý týden obchodovaly 6,3 procenta nad aktuálně nabízenými 13,65 dolaru, což signalizuje, že by se akcionáři mohli nakonec těšit na celkovou částku převyšující původně avizovaných 24,4 miliardy dolarů. Řada analytiků tak již očekává, že se nabízená odkupní cena nakonec zvýší na 14,9 až 15 dolarů za akcii. I při ceně 15 dolarů za kus by Dell odcházel z burzy za cenu 5,4násobku zisku, což je podle dat společnosti Bloomberg nejnižší poměr v technologickém sektoru u výkupů nad miliardu dolarů.

„Pokud opravdu hodně chtějí stáhnout firmu z burzy, byl by dobrý nápad nabídkovou cenu trochu osladit,“ řekl Bloombergu Shaw Wu, analytik sanfranciské Sternee Agee. „Existuje ale limit dluhu, který si firma může naložit, aby ji to nakonec nezničilo. To bude limitovat, co mohou investoři očekávat a co mohou kupci nabídnout,“ dodal Wu.

Do boje o společnost a její další směřování se zapojila i investorská legenda Carl Icahn, který v Dellu drží již více než šestiprocentní podíl.

Icahn nejde pro ránu nikdy daleko, pokud jde o společnost, která je podle něho podhodnocená nebo špatně řízená. Teď stojí na té straně barikády, která oponuje plánu Michaela Della a Silver Lake Management stáhnout společnost z burzy.

Sedmasedmdesátiletý Icahn již dva roky nespravuje peníze cizím lidem. Podle indexu Bloomberg Billionaires je Icahn s dvaceti miliardami dolarů 34. nejbohatším člověkem světa.

Jan Sedlák: Dell potřebuje klid. Ten na burze nemá