Akciové trhy v USA posílily, Dow Jones uzavíral opět na rekordu

Zdroj: reuters

Akciové trhy ve Spojených státech dnes posílily. Dow Jonesův index uzavíral devátým dnem na rekordu. Růstu akcií v posledních týdnech pomohly dobré výsledky firem za druhé čtvrtletí a páteční pozitivní čísla z amerického trhu práce. Kvůli klesajícím cenám ropy se dnes nedařilo energetickému sektoru.

Dow Jonesův index posílil o 0,12 procenta na 22 118,42 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,16 procenta na 2480,91 bodu. Index technologického trhu Nasdaq si připsal 0,51 procenta a uzavřel na 6383,77 bodu.

Ceny ropy na světových trzích dnes sestoupily ze zhruba devítitýdenního maxima, severomořský Brent se tak vrátil pod 52 dolarů za barel. Trh reagoval na vysokou produkci ve státech Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), dál vysoká zůstává i těžba ropy ve Spojených státech.

Dolar zahájil nový týden bez výraznějších změn, k euru ale pokračuje v poklesu. Investoři čekají na údaje o inflaci, které budou zveřejněny tento týden, devizové trhy ale budou pozorně sledovat i projevy několika představitelů americké centrální banky (Fed).