Americká ropa WTI spadla k 26 dolarům, je blízko lednovému minimu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Světové ceny ropy dnes pokračují v poklesu a dolů je i nadále tlačí obavy z přetrvávajícího převisu nabídky nad poptávkou a příliš pomalé snižování produkce. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala kolem 17:30 středoevropského času pokles o více než čtyři procenta na 26,35 dolaru za barel. Dostala se tak do těsné blízkosti dvanáctiletého minima 26,19 amerického dolaru, na které spadla v lednu.

Severomořská ropa Brent ve stejnou dobu ztrácela zhruba 2,5 procenta a pohybovala se těsně nad hranicí 30 dolarů za barel. Poklesu cen nezabránily ani informace zdrojů agentury Reuters, podle nichž se někteří členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) snaží dosáhnout s klíčovými nečlenskými producenty ropy dohody o „zmrazení“ těžby na současné úrovni.

S návrhem na dohodu údajně přišel venezuelský ministr ropného průmyslu Eulogio del Pino. „Ministr chce zorganizovat setkání před červnovým zasedáním OPEC, pokud bude dosaženo shody ohledně snížení nebo alespoň zmrazení těžby,“ řekl zdroj obeznámený se situací.

Cena lehké ropy WTIZdroj: euroinvestor.com

Investiční banka Goldman Sachs dnes předpověděla, že ceny ropy zůstanou v prvním pololetí nízko. Zdůvodnila to nadbytečnými dodávkami suroviny na už tak přezásobený trh a zpomalováním růstu čínské ekonomiky. „Očekáváme, že ceny ropy se dál budou pohybovat mezi 20 a 40 dolary za barel,“ uvedla banka.

Cena ropy BrentZdroj: euroinvestor.com