Americké akcie oslabily, kolem vyšší finanční pomoci pro domácnosti panuje nejistota

Americké akcie v posledních dnech těžily z nadějí na rychlé oživení ekonomiky Spojených států

Americké akcie v posledních dnech těžily z nadějí na rychlé oživení ekonomiky Spojených států Zdroj: reuters

Akciové trhy v USA zahájily obchodování růstem, později ale o většinu zisků přišly. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, klesl o 0,22 procenta a uzavřel na 30 335,67 bodu. Předtím se vyšplhal až na rekordních 30 588,79 bodu.

Americká Sněmovna reprezentantů v pondělí podpořila zvýšení jednorázového příspěvku schváleného minulý týden Kongresem jako nástroj pomoci domácnostem v koronavirové krizi. V souladu s výzvami prezidenta Donalda Trumpa navrhla úpravu ze 600 na 2000 dolarů (43 tisíc korun). Schválení změny v Senátu se ale v úterý nerýsovalo, byť jí vyjádřilo podporu i několik členů republikánské většiny.

Americké akcie v posledních dnech těžily z nadějí na rychlé oživení ekonomiky Spojených států, za kterými stojí očkování proti koronaviru a schválení nových stimulačních opatření.

Indexy v poslední době vzrostly i přes to, že pandemie má v řadě zemí světa včetně Spojených států do ústupu daleko. Například počet pacientů s covidem-19 v amerických nemocnicích byl v pondělí vyšší než minulý čtvrtek, a znovu tak dosáhl nejvyšší hodnoty za dobu pandemie. Uvedla to dobrovolnická iniciativa The COVID Tracking Project, jejíž data využívá řada světových zpravodajských organizací. Rekordní vytíženost nemocnic hlásily i dva nejlidnatější americké státy, tedy Kalifornie a Texas. 

The COVID Tracking Project shromažďuje oficiální čísla z jednotlivých amerických států a území a v pondělí se dopracovala k součtu 121 235 hospitalizovaných s nemocí z koronaviru.