Americké akcie rostly, index Nasdaq je na rekordu

Nasdaq

Nasdaq Zdroj: CTK

Wall Street
2
Fotogalerie

Americké akcie dnes rostly, technologický index Nasdaq uzavřel na rekordu. Dařilo se společnostem American Express a Apple. Index Dow Jones, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, se zvýšil o 0,85 procenta na 20578,71 bodu. Investoři vyčkávají, jaký bude výsledek nedělního prvního kola francouzských prezidentských voleb.

 

Širší index S&P 500 přidával 0,76 procenta a uzavřel na 2355,84 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite dosáhl rekordní hodnoty 5916,78, když stoupl o 0,92 procenta.

Dařilo se především vydavateli kreditních karet, společnosti American Express, která si polepšila o více než šest procent. Oznámila totiž menší pokles čtvrtletního zisku, než se očekávalo.

Vzhůru zamířil i výrobce počítačů Apple, když banka Morgan Stanley zvýšila cílovou cenu jeho akcií. Ta pak vzrostla zhruba o 1,5 procenta, což se odrazilo jak na indexu S&P 500, tak na indexu Nasdaq. Naopak Philip Morris se propadl o více než tři procenta, když odhad čtvrtletních výsledků tabákového koncernu zaostal za odhady.

Z 82 společností zahrnutých do indexu S&P 500, které zveřejnily své výsledky do dnešního odpoledne, překonalo 75 procent očekávání agentury Thomson Reuters. Čtvrtletní zisky všech společností zahrnutých do indexu S&P 500 se odhadují na 11,1 procenta, což by byl nejlepší výsledek od roku 2011.

Euro se během dnešního obchodování vyšplhalo vůči dolaru až na třítýdenní maximum 1,0777 dolaru. Na trhu totiž polevily obavy ohledně výsledku francouzských prezidentských voleb. V nejnovějším průzkumu vede centristický kandidát Emmanuel Macron.

Dolar se v posledních týdnech dostal pod tlak kvůli neuspokojivým údajům o ekonomice Spojených států a pochybnostem ohledně schopnosti amerického prezidenta Donalda Trumpa prosadit plánované daňové a rozpočtové reformy.