Banky poslaly dolů americké akcie, dolar se propadl

Video placeholde

Akcie ve Spojených státech dnes třetí seanci za sebou oslabily. Ke ztrátám přispěly bankovní společnosti, které ztrácely po výsledcích hospodaření tří předních bank, komentář amerického prezidenta Donalda Trumpa o silném dolaru a geopolitické napětí.

Index Dow Jones klesl o 138,61 bodu, tedy 0,67 procenta, na 20.453,25 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 15,98 bodu, čili 0,68 procenta, na 2328,95 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 31,01 bodu, neboli 0,53 procenta, na 5805,15 bodu. Za celý týden všechny tři indexy ztratily více než jedno procento.

Akcie banky Wells Fargo oslabily kvůli vysokému poklesu příjmů v oblasti hypotečního bankovnictví za první čtvrtletí. Navíc investiční firma Berkshire Hathaway ve středu oznámila, že snížila svůj podíl v bance. Klesly i akcie JPMorgan a Citigroup, přestože jejich čtvrtletní zisk překonal očekávání.

Záběry z dnešního obchodování na Wall Street

Video placeholde
Obchodování na Wall Street • Reuters

ZáěAmerický prezident Donald Trump řekl ve středu listu The Wall Street Journal, že dolar je příliš silný, a že by byl rád, aby úrokové sazby zůstaly nízké.

Investoři v posledních dnech také hledají bezpečnější investice kvůli geopolitickému napětí v Sýrii a Severní Koreji. Nejistotu dnes navíc posílila zpráva, že Spojené státy shodily ve východním Afghánistánu svoji nejsilnější nejadernou bombu.

Dnešní zprávy o hospodaření bank odstartovaly sezonu zveřejňování hospodářských výsledků amerických firem za první čtvrtletí. Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters očekávají, že zisk firem z indexu S&P 500 za první čtvrtletí stoupl o 10,4 procenta.

Americký dolar odpoledne oživil z předchozích ztrát, které byly reakcí na poznámku Trumpa o americké měně a úrokových sazbách. Podle některých investorů byly ztráty dolaru přehnané. Objem obchodování byl dnes nízký, protože trhy v USA i Evropě jsou v pátek kvůli velikonočním svátkům zavřené.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, stoupl o 0,4 procenta na 100,55 bodu. Vůči euru dolar posílil o půl procenta na 1,0622 USD a k jenu o 0,14 procenta na 109,08 JPY. Euro vůči jenu kleslo o 0,3 procenta na 115,82 JPY.