Americké akcie vystoupaly na nový rekord

Wall Street

Wall Street Zdroj: profimedia

Wall Street
Wall Street
3
Fotogalerie

Klíčový ukazatel amerických akcií, index Standard & Poor’s 500, uzavřel úterní obchodování na hodnotě 2933 bodů. Těsně tak pokořil zářijové maximum. Nového rekordu dosáhl také technologický index Nasdaq. Důvodem jsou lepší než očekávané výsledky amerických firem v letošním prvním čtvrtletí. Ty zatím naznačují, že podnikové sféře v USA se daří, a to navzdory obavám ze zpomalování ekonomiky.

Příznivé výsledky ohlásily například firmy jako Twitter, Lockheed Martin nebo Hasbro. „Je tedy vidět, že americkým firmám se daří napříč sektory. Ať už jde o sociální sítě, vojenskou techniku a letadla či hračky. Vlastně jediným sektorem, jehož akciím se v rámci indexu Standard & Poor’s 500, letos příliš nevede, je zdravotní péče,“ vysvětluje hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Uvedený index povyskočil od Štědrého dne přibližně o čtvrtinu. Jeho růst táhnou zejména technologické firmy jako Facebook, Apple, Microsoft či Alphabet. Celkem se na zmíněném nárůstu ukazatele S&P 500 podílejí z více než pětiny.

Zisk společností z indexu S&P 500 by se ale měl podle analytiků v prvním čtvrtletí snížit o 1,3 procenta, což bude první pokles od roku 2016. Nicméně odhad poklesu byl od počátku dubna již několikrát zmírněn, napsala agentura Reuters.

Americký dolar posílil a vůči koši měn vystoupil na nejvyšší hodnotu od června 2017. Obchodníci měli zájem o nákup dolarů před pátečním zveřejněním zprávy o vývoji americké ekonomiky za první čtvrtletí.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, stoupl o 0,3 procenta na 97,58 bodu. Vůči euru dolar posílil o 0,3 procenta na 1,1224 dolaru, k jenu však klesl o 0,1 procenta na 111,82 jenu. Euro vůči jenu oslabilo o 0,4 procenta na 125,51 jenu.