Americkou ropu s chutí bere i Venezuela, zlepšuje s ní tu vlastní

Ropný tanker

Ropný tanker Zdroj: CC BY 2.0; Roel Hemkes

Ropa, která je letos po čtyřech desetiletích znovu na seznamu amerického exportu, proudí na nečekané adresy. Své tankery do Spojených států vyslala i Venezuela. Jihoamerická ropná velmoc zvyšuje americkými dovozy kvalitu a tím i prodejnost své vlastní ropy. Hovoří o tom statistiky analytické firmy ClipperData, podle které k americkým břehům koncem ledna přirazila venezuelská loď, aby do svých nádrží nabrala půl milionu barelů.

„Venezuelská ropa je velmi těžká a její zpracování relativně nákladné. Proto se míchá s lehčími druhy, čímž roste její kvalita a atraktivita jakožto vývozního artiklu,“ uvádí expert ClipperData Nilofar Saidi. Podle něho Venezuela už dříve dovážela lehčí ropu ze zemí, jako jsou Rusko, Angola nebo Nigérie.

Poté, co svá ropná stavidla otevřel v prosinci loňského roku i Washington, šla politika stranou a ekonomickou depresí zmítaná Venezuela vsadila na pragmatickou kartu. „Je to jednoduše nejlevnější,“ dodává Saidi.

Zhoršující se vztahy

Spojené státy jsou přitom proti Venezuele ropným trpaslíkem. Podle údajů Federálního amerického úřadu pro energetiku Caracas s odhadovanými 300 miliardami barelů ropy pod zemí kontroluje osminásobek amerických ropných zásob a v této disciplíně předčí i Rusko nebo Saúdskou Arábii.

Vztahy mezi oběma zeměmi se přitom spíše zhoršují. V loňském roce vyvrcholila dlouhodobá tenze zápisem hned sedmi vysoce postavených úředníků vlády prezidenta Nicoláse Madura na soupisku adresátů amerických sankcí. V Americe není vítáno ani venezuelské zboží. Zatímco v roce 2008 vyvezl Caracas do Spojených států zboží za bezmála 50 miliard dolarů, v roce 2014 už to byla jen zhruba polovina.

Ceny ropy WTIZdroj: euroinvestor.com

Ve Venezuele vyhrála opozice, změna kurzu je ale zatím nejistá