Analytici: amatéři by se měli akciím Facebooku vyhnout

Facebook

Facebook Zdroj: profimedia.cz

Nejsledovanější primární úpis akcií posledních let proběhne již příští pátek 18. května, kdy na burzu vstoupí sociální síť Facebook s tržní valuací 96 miliard dolarů.

Analytici drobným investorům radí držet se od akcií Facebooku dále. „Je to vysoká hra v režii investičních bank, takže šance, že zrovna Vy na tom vyděláte, je dost mizivá,“ říká Ondřej Palát, výkonný ředitel Patria Corporate Finance. „Radím vám, drobným investorům, nekupujte žádné akcie Facebooku,“ napsal ve svém komentáři Steven Rattner, bývalý poradce amerického ministra financí.

Pokušení nakoupit si akcie Facebooku je pochopitelné. Je to známá a „sexy“ firma s rostoucími tržbami a posilujícím dominantním postavením na trhu. Poslední obrovské technologické IPO ze Silicon Valley se sice povedlo. Google šel na burzu v roce 2004 a od té doby se cena akcií vzrostla sedmkrát. Ale na každý Google připadá několik společností ležících v koši zapomnění Wall Streetu.

Jejich příkladem mohou být zapomenuté internetové společnosti jako Pets.com, Webvan nebo eToys. Když šla v roce 1998 na burzu babička dnešních sociálních sítí společnost TheGlobe.com, její akcie zažily největší pětidenní nárůst hodnoty v historii, další rok se však zřítili do propasti. Společnost úplně zanikla v roce 2008.

Analytici si proto myslí, že pokud bude někdo schopný vydělat na akciích Facebooku, budou to ti největší hráči. Facebook čelí několika úskalím, které mohou jeho další růst zastavit. Facebook má nyní přes 900 milionů uživatelů s tržbami přes čtyři dolary na jednoho uživatele. Není však reálné, že počet uživatelů mohl v následujících letech vzrůst na tři či čtyři miliardy. „I předpokládaná valuace je s ohledem na současný business model Facebooku nesmyslně vysoká,“ uzavírá Palát.