Apple táhne dolů akcie ve Spojených státech. Jeden z důvodů je vysoká cena nového iPhonu

Americké akcie dnes zastavily růst, dolů je táhne především pokles akcií společnosti Apple. Ty ztrácejí, neboť trh není příliš nadšen novými výrobky, které firma v úterý představila. Zájem tak je například o energetické firmy. Na devizových trzích zpevňuje hlavně dolar.

Kolem 20:00 středoevropského letního času index technologického trhu Nasdaq Composite odepisoval asi 0,1 procenta na 6452 bodů. Dow Jonesův index měl naopak 0,1 procenta k dobru a pohyboval se v blízkosti 22.140 bodů, širší index S&P 500 se bez výraznějšího pohybu nacházel na 2496 bodech.

Akcie Applu ztrácejí 1,2 procenta na zhruba 159 dolarů. Obchodníci jako jeden z důvodů zmiňují, že cena nového přístroje iPhone X, která začíná na 999 dolarech (asi 21.800 Kč), je příliš vysoká. Nelíbí se jim ani to, že telefon bude na trh uveden později, než se předpokládalo.

Trh ale podpořily vyhlídky na možnost pokroku v jednání o daňové reformě. Prezident Donald Trump totiž chystá jednání o snížení daňových sazeb s demokratickými i republikánskými zákonodárci. Podle předsedy Sněmovny reprezentantů Paula Ryana bude koncept zveřejněn v posledním zářijovém týdnu.

Energetický sektor podpořila zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA), podle níž přebytek ropy na světovém trhu již začíná klesat. Akcie z tohoto odvětví tak přidávaly asi 0,9 procenta.

Podívejte se na nový iPhone X

Trh táhly vzhůru i maloobchodní řetězce, například Target přidával asi 2,3 procenta. Sektoru pomohla zejména úterní zpráva, podle které zakladatelé společnosti Nordstrom vybrali společnost soukromého kapitálu Leonard Green & Partners, aby jim pomohla podnik převzít a jeho akcie pak stáhnout z trhu.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz dolaru, kterému pomohla statistika o vývoji výrobních cen. Obchodníci se tak nyní zaměřují na další čísla, tentokrát o inflaci spotřebitelských cen, která vyjde ve čtvrtek. Ze zhruba ročního maxima sestoupila britská libra, které uškodil slabší růst mezd.

Dolarový index, který sleduje vývoj dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, přidával asi půl procenta na 92,29 bodu. Libra k dolaru pak odepisovala 0,6 procenta na 1,3202 USD.