Převzetí firmy Sky prověří britský antimonopolní úřad, akcie televize prudce klesly

Rupert Murdoch

Rupert Murdoch Zdroj: ctk

Plán převzetí placené televize Sky za 15 miliard dolarů (téměř 328 miliard korun) prověří britský antimonopolní úřad (CMA). Firmu se chystá převzít americká mediální společnost 21st Century Fox podnikatele Ruperta Murdocha. Dnešní oznámení je překvapivé, akcie Sky na něj reagovaly silným poklesem kvůli obavám, že úřady transakci zablokují.

Vzhledem ke stížnostem na řízení společnosti Fox News ve Spojených státech ministryně kultury Karen Bradleyová požádá také o šestiměsíční vyšetřování, zda společnost Fox dodržuje standardy vysílání a pluralitu médií. Úřad má zjistit, zda transakce neposkytuje Murdochově impériu až příliš velký vliv v britských médiích.

Rozhodnutí, zda plán úplného převzetí nechá hloubkově prověřit, ministryně několikrát odložila, aby vyslechla další argumenty. Před parlamentem dnes prohlásila, že po pečlivém zvážení všech relevantních aspektů dospěla k závěru, že by převzetí mohlo působit proti konkrétním veřejným zájmům, napsal zpravodajský server BBC.

Společnost Fox v televizi Sky už dlouho vlastní 39 procent akcií a na jejím úplném převzetí se dohodla loni v prosinci. Fox byla součástí Murdochovy skupiny News Corporation, která o koupi celé tehdejší BSkyB usilovala už před šesti lety. Od tohoto záměru ale ustoupila kvůli skandálu kolem odposlechů, jež praktikoval bulvární týdeník News of the World z Murdochovy skupiny.

Britská mediální společnost British Sky Broadcasting Group (BSkyB) v roce 2014 převzala za 5,3 miliardy liber placené televize Sky v Německu a v Itálii. Stala se tak největší skupinou placených televizí v Evropě a po těchto akvizicích svůj název zkrátila na Sky.