Apple zaznamenal rekordní zisk. Akcionáře potěšily také firmy Alphabet a Microsoft

Apple

Apple Zdroj: Profimedia.cz

Společnost Apple má i díky silným prodejům chytrých telefonů iPhone nakročeno k rekordnímu finančnímu roku.
Microsoft roste mimo jiné díky prosperujícím cloudovým službám a nadále silnému zájmu o firemní platformu Teams.
Alphabet, mateřská společnost Googlu. Čistý zisk skupiny dosáhl ve druhém čtvrtletí 18,5 miliardy dolarů.
4
Fotogalerie

Doslova dechberoucí čísla o hospodaření za druhé čtvrtletí oznámily po závěru úterního burzovního obchodování tři obří americké firmy – Apple, Alphabet a Microsoft. Ty nadále těží z technologických trendů, které urychlila pandemie koronaviru. Jejich čistý zisk v součtu dosáhl 57 miliard dolarů, v přepočtu 1,23 bilionu korun.

Výrobce iPhonů Apple má nakročeno k nejziskovějšímu účetnímu roku ve své historii, když jeho zisky a tržby za období od začátku dubna do konce června překonaly očekávání burzovních analytiků. Zisk po zdanění dosáhl 21,7 miliardy dolarů – meziročně vzrostl o 93 procent. Tržby se zvýšily o 36 procent na 81,4 miliardy dolarů.

Silně rostly nejen prodeje populárních chytrých telefonů iPhone, ale i dalších produktů – počítačů Mac či iPadů. Přes 17 miliard dolarů dosáhly tržby z prodeje služeb.

„Během předchozího čtvrtletí jsme vygenerovali provozní cash flow v objemu 21 miliard dolarů, akcionářům vrátili na dividendách a zpětných odkupech akcií 29 miliard dolarů a nadále jsme pokračovali ve značných investicích do našeho dlouhodobého rozvoje,“ uvedl finanční ředitel Applu Luca Maestri. 

Do konce finančního období společnosti Apple zbývá ještě jedno účetní čtvrtletí a už nyní je jasné, že půjde o rekordní rok. Za celých dvanáct měsíců by měl čistý zisk firmy z kalifornského Cupertina dosáhnout 86 miliard dolarů, tedy o polovinu více než v předchozím účetním období.

Po oznámení čísel sice kurz akcií mírně klesl o zhruba dvě procenta na 143 dolarů za kus, i tak se však nachází téměř na historickém maximu.

E-COMMERCE SUMMIT 2021: ShipMonk, Google, eBay a další. 2 dny, 40 speakerů. Zjistěte víc >>>

Rekordních čísel dosáhl i Google

Velmi spokojení mohou být díky rekordním číslům o hospodaření i akcionáři skupiny Alphabet, jejíž hlavní součástí je internetový vyhledávač Google. Čistý zisk dosáhl ve druhém čtvrtletí 18,5 miliardy dolarů. Pro porovnání, ve stejném období loni to bylo „jen“ 6,9 miliady dolarů.

Tržby vzrostly oproti stejnému období loni o 61 procent na téměř 62 miliard dolarů. „Silné druhé čtvrtletí odráží zvýšenou online aktivitu spotřebitelů a silné výdaje inzerentů,“ okomentovala čísla finanční ředitelka Ruth Poratová.

Po oznámení výsledků vzrostl kurz akcií Alphabetu o přibližně tři procenta na rekordních 2722 dolarů. Od začátku roku došlo k nárůstu již o zhruba 55 procent.

Pozadu nezůstal ani Microsoft

Pozadu s vydařenými výsledky hospodaření nezůstala ani softwarová společnost Microsoft. Firma roste díky prosperujícím cloudovým službám, nadále silnému zájmu o firemní platformu Teams a také poptávce spotřebitelů po videohrách. Tržby se tak meziročně zvýšily o 21 procent na 46 miliard dolarů. Čistý zisk narostl o 46 procent na 16,5 miliardy dolarů.

Kurz akcií po oznámení výsledků výrazněji nereagoval a držel se na 287 dolarech. Od začátku roku vzrostla cena akcií již přibližně o třetinu a je taktéž rekordně vysoko.

„Investoři věří, že tempo růstu v dalších čtvrtletích zpomalí,“ řekl Wall Street Journal k rozporuplné reakci kurzů akcií uvedených firem na rekordní čísla o hospodaření Gene Munster, ředitel investiční firmy Loup Ventures, která se specializuje na technologický sektor.

Video placeholde
Jak zbohatnout v roce 2021? • Videohub