Zisk Tesly poprvé překonal miliardu dolarů. Těžila z obchodování s emisními certifikáty

Tesla

Tesla Zdroj: Profimedia.cz

Elon Musk
Elon Musk před pár dny navštívil staveniště Gigafactory v Německu.
Tesla
Superchargerů Tesla mohou využívat výhradně elektromobily této značky.
Výrobci uvádějí dojezd běžně přes 300 kilometrů, u vozů s větší kapacitou baterie až 500 kilometrů. A nemusí to být ani luxusní Tesla, která má rádius ještě větší.
6
Fotogalerie

Zisk výrobce elektromobilů Tesla ve druhém čtvrtletí byl opět rekordní a poprvé překonal hranici miliardy dolarů. Lépe než konkurence si firma poradila s nedostatkem čipů a s narušenými přepravními řetězci. Společnost miliardáře Elona Muska to uvedla v pondělí po skončení burzovního obchodování. Výsledky výrazně překonaly odhady analytiků.

Zisk za období od dubna do června meziročně stoupl na 1,1 miliardy dolarů (23,9 miliardy korun) ze 104 milionů dolarů. Zásluhu na něm měl dobrý prodej levnějších vozů Model 3 sedan a Model Y.

Tržby se ve druhém kvartálu zvýšily o 98 procent na 12 miliard dolarů. Tesla už dříve sdělila, že v uvedeném období dodala na trh poprvé více než 200 tisíc vozů.

Firma uvedla, že dodávky čipů představují i nadále problém a mohly by ohrozit růst ve druhém pololetí. Přesto nesnížila, ale ještě zvedla svůj předchozí odhad, že v roce 2021 zvýší dodávky oproti předchozímu roku, kdy zákazníkům předala přes půl milionu vozů, a to o 50 procent.

Firemní investice do bitcoinu se vzhledem ke slabému kurzu této kryptoměny v uplynulých měsících vyvíjely hůře. Koncern kvůli němu musel odepsat 23 milionů dolarů, zatímco v prvním čtvrtletí díky investici 1,5 miliardy dolarů do bitcoinu zaznamenal mimořádný zisk zhruba 100 milionů dolarů. Aktuálně firma vlastní bitcoiny za 1,31 miliardy dolarů (28 miliard korun).

Video placeholde
Gigafactory Volkswagen v Česku - pozitiva a negativa • Videohub

Tesla ale těžila z obchodování s emisními certifikáty, které ostatní automobilky potřebují, aby si vylepšily emisní bilanci a splnily nařízení platná v Kalifornii nebo v Evropě. Firma díky těmto smlouvám ve druhém čtvrtletí vydělala 354 milionů dolarů (7,7 miliardy korun). Meziročně a ve srovnání s předchozím kvartálem je to ale méně.

Akcie Tesly reagovaly na výsledky umírněně. Po uzavření obchodování ale nějakou dobu přidávaly i přes tři procenta.