Avast zažívá dobré časy. Akciím se daří. Jaká bude dividenda?

Avast

Avast Zdroj: Avast

Avast
Avast
3
Fotogalerie

Cena akcií Avastu se v současnosti pohybuje okolo historického maxima. Z třinácti titulů pražské burzy Avast podle tržní kapitalizace aktuálně jasně zaujímá třetí pozici. Před ním jsou už pouze ČEZ a Erste. V takové chvíli společnost známá zejména jako výrobce antivirového software vydala aktualizovaný profil pro investory. Čeho je dobré si v něm všimnout?

Co je Avast

Společnost sídlí v Praze, po světě má dalších 20 poboček. Firma uvádí, že měsíčně pomůže zabránit 45 milionům útoků na různá počítačová zařízení. Tržby ve výši 873 milionů dolarů za rok 2019 znamenaly meziroční nárůst o devět procent. Avast pak za rok 2019 vykázal zisk EBITDA ve výši 483 milionů dolarů. To představuje EBITDA marži ve výši 55 procent. 

Co Avast nabízí

V roce 2019 Avast prodal zboží a služby za téměř miliardu dolarů. Ke konci roku firma zaměstnávala 1 700 lidí. Společnost pak uvádí, že s jejím software po celém světě aktivně pracuje 435 milionů lidí. Zatímco ještě před pěti lety tvořily antivirové programy téměř dvě třetiny příjmů Avastu, dnes je poměr opačný a prodej samotných uživatelských licencí na ochranný software tvoří už jen asi jednu třetinu, většina připadá na konzultační služby a další prvky ochrany IT sítí včetně například zabezpečení komunikace pro internet věcí. 

Jak pro Avast zatím vypadá rok 2020

Za první čtvrtletí roku oznámila firma 6,5procentí růst příjmů a navýšení EBITDA marže na 56,5 procenta. Ukazatel čistého dluhu vůči zisku EBITDA eviduje společnost na úrovni 1,7násobku. 

Co oznámil management na další období roku

Společnost očekává lepší výkonnost v segmentu obsluhy pevných počítačů, naopak mírný propad v kategorii mobilních zařízení. Společnost každopádně nečeká ani přes dopady koronavirové krize pokles ziskovosti vzhledem k obratu. Firma tak plánuje vyplatit svým akcionářům dividendu na úrovni 40 procent volného cash flow.