Bitcoin je pro mikroplatby nepoužitelný, zjistil provozovatel herní platformy Steam

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Těžba bitcoinu v Číně
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Steamu došla trpělivost a končí s podporou bitcoinů. Fanoušci kryptoměn na něm už tedy pomocí BTC nezaplatí. Hlavním důvodem je podle internetového herního obchodu extrémní volatilita měny v posledních měsících a stejně tak nestabilní výše poplatku za transakci. Ta létá nahoru a dolů i podle toho, jak jsou vytížení samotní těžaři, bez kterých by se celý transakční mechanizmus okamžitě zastavil.

Případ Steamu tak ukazuje, že ačkoliv se kryptoměnám říká měny, stále jsou vhodnější spíše jako investiční komodita a nikoliv jako elektronické peníze pro mikroplatby. V tomto směru tak mají svou psychologií mnohem blíže třeba k akciovému trhu.

A kdy bude bitcoin vhodný na mikroplatby? Až se ustálí jeho kurz, drasticky klesne poplatek za transakci a převod z jedné peněženky do druhé se zrychlí na zlomek času. Na řešení s názvem Lightning Network, které má právě problematiku mikroplateb u bitcoinu řešit, již vývojáři pracují. Jenže to má háček.

Kdyby se kurz BTC a dalších kryptoměn ustálil, přestanou být zajímavé pro zástupy drobných investorů, kteří na kryptoměny pohlížejí jako na zázračné ekonomické perpetuum mobile.

Zatímco ale Steam s kryptoměnami jakožto reálným platidlem končí, česká Alza zatím zůstává. Jeden z největších českých internetových obchodů umožňuje nákup zboží za bitcoiny pomocí partnerské služby BitcoinPay. Objednávku provedete tradičním způsobem a teprve na konci při výběru platební metody zvolíte bitcoin. Poté se dozvíte, s jakým kurzem platbu provedete.

Další zajímavé zprávy ze světa vědy a techniky naleznete na webu zive.cz >>>