Bitcoin vydělal 30 procent za šest týdnů. Dohoda s Řeckem zisky krátí

Bitcoiny (ilustrační foto)

Bitcoiny (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0, Antana via Flickr

Až čtyřicet procent k dobru si během pouhých několika týdnů připsali ti z investorů, kteří během eskalující řecké krize vsadili na zapomenutou virtuální měnu bitcoin. Ta se po svém zběsilém růstu v roce 2013 dostala během loňska postupně zcela mimo zájem kapitálu, a to především vinou podvodných obchodníků a elektronických krádeží.

Zájem o bitcoin nicméně od začátku léta prudce vzrostl, jen od počátku června do začátku tohoto týdne zhodnotila virtuální měna o 39 procent. Podle pozorovatelů jde mimo jiné i o přímý důsledek řecké krize, když Řekové využili bitcoin jako pojistku před znehodnocením úspor přechodem na drachmu.

Zájem o bitcoin poněkud opadl až v okamžiku dosažení dohody mezi Řeckem a euroskupinou s tím, kdy pravděpodobnost setrvání Atén u společné měny podstatně vzrostla. Kurz kryptoměny naopak výrazně vzrostl poté, co Řekové vyjádřili v referendu nesouhlas požadavky věřitelů.

„Pravdou je, že Řecko nebylo pro bitcoin nikdy velkým trhem, nicméně počet registrací z Řecka narostl o 350 procent,“ uvedl na svém twitterovém účtu šéf jedné z největších globálních bitcoinových burz Bitstamp Nejc Kodrič, absolutní čísla však neuvedl.

Vývoj kurzu bitcoinuVývoj kurzu bitcoinuVývoj kurzu bitcoinu|CC BY-SA 3.0: bitcoin charts

Růst o 400 procent

Dokonce o 400 procent rostly každý měsíc během května a června registrace účastníků jediné bitcoinové burzy v Řecku, BTCGreece. Průměrný vklad se podle zakladatele burzy celkově zečtyřnásobil na 700 eur. „Je to asi jediná legální možnost, jak dostat peníze ze země, protože bitcoin nemá centrální autoritu a její regulace je tak mimo dosah a vliv jak řeckých, tak evropských měnových autorit. Navíc může být ovládána jedním klikem na displeji chytrého telefonu,“ uvádí Petr Pavel z Patria Online.

Pozorovatelé nicméně zůstávají střízliví ohledně růstu bitcoinu v příštích týdnech. Jen od dosažení řecko-evropské dohody, tedy během dvou dnů, totiž virtuální měna propadla o sedm procent ze svých červencových maxim. I tak zůstává růstová vlna bitcoinu jednou z nejsilnějších za poslední rok.

Babiš vytáhl proti bitcoinu, chce zabránit praní špinavých peněz