Blízkovýchodní akcie padají, izraelská burza klesla nejvíce za tři roky

Burza v Tel Avivu.

Burza v Tel Avivu. Zdroj: wikimedia.org

Akciové trhy na Blízkém východě včetně Izraele dnes reagovaly na zprávu o snížení amerického úvěrového ratingu výraznými propady. Investoři v regionu se obávají, že důsledkem dluhových krizí v USA a Evropě bude nová globální recese. Analytici čekají, že v pondělí bude na akciových trzích pod vlivem zhoršení amerického ratingu pokračovat globální výprodej.

Index 25 nejvýznamnějších akcií telavivské burzy v závěru klesl o sedm procent a od začátku roku ztrácí 18 procent. Začátek obchodování v Tel Avivu byl přitom kvůli silnému poklesu o hodinu odložen, což se stalo poprvé od září 2008, kdy po pádu americké banky Lehman Brothers eskalovala globální finanční krize.

Investoři se bojí, že problémy s dluhem dovedou USA do nové recese, a to v situaci, kdy globální ekonomiku podkopává horšící se dluhová krize v eurozóně. „Jestliže USA spadnou do recese, izraelská ekonomika z toho nevyjde bez šrámů. Jsme závislí na vývozu zboží a služeb,“ řekl agentuře Reuters Zach Herzog z makléřské firmy Psagot.

Objevily se i obavy z dopadů sníženého ratingu na banky, které drží větší množství amerických dluhopisů. Akcie Bank Leumi kvůli tomu klesly o více než osm procent a Discount Bank ztratila deset procent.

První na řadě

Trhy na Blízkém východě jsou otevřeny i v neděli, a jsou tak první, kde mohli investoři reagovat na historicky první zhoršení amerického ratingu. Agentura Standard & Poor's snížila počátkem víkendu nejvyšší americký rating AAA o jeden stupeň na AA+ a upozornila, že je připravena na jeho další zhoršení. Agentura to odůvodnila neúnosným růstem amerického státního dluhu za poslední roky a neschopností politických vůdců dohodnout se na dlouhodobém řešení alarmujícího vývoje.

Akcie v Ománu klesly dnes o 1,9 procenta a uzavřely nejníže od července 2009. Burza v Kataru oslabila o 2,5 procenta a Dubaj ztratila 3,7 procenta. Akciový index Kuvajtu zaznamenal pokles o 1,6 procenta.

Burzy arabských ropných zemí oslabuje také propad cen ropy z posledního týdne, pokles v regionu však během dne zmírňovalo oživení saúdskoarabského trhu. Největší arabský burzovní trh mohl reagovat na snížení amerického ratingu už v sobotu, kdy klesl o 5,5 procenta na pětiměsíční minimum. Dnes index burzy v Rijádu nepatrně oživil. Dnešní propady na burzách Blízkého východu předznamenávají pondělní vývoj na světových trzích. Analytici předpokládají další všeobecný pokles akcií, který poženou obavy ze zhoršování situace globální ekonomiky. Dolar by měl vlivem snížení ratingu klesat, mírně by zřejmě měly růst výnosy amerických státních dluhopisů a tržně určované úrokové sazby.