Božský výnos pod Olympem. Řecké akcie vedou burzovní Evropu, vydělávají desítky procent

Řecké akcie chytily druhý dech a vydělávají nejvíce v Evropě.

Řecké akcie chytily druhý dech a vydělávají nejvíce v Evropě. Zdroj: Grafika e15

Řecko není letos oblíbenou destinací zdaleka pouze pro turisty. V kurzu je i pro burziány, kteří v zemi nekonečného množství odstínů modré nacházejí momentálně nejziskovější akciový trh Evropy a jednu z nejvýdělečnějších burz světa. Turistická a burzovní roviny Řecka jsou přitom provázané. Je to především ekonomický rozmach země primárně daný turismem, který dal za poslední rok vydělat investorům přes padesát procent. Výsledkem je athénský trh poblíž devítiletého maxima. Burzovní Athény přitom zdaleka nemusely říct poslední slovo, tamní akcie jsou prý totiž stále zhruba o třetinu levnější, než je na starém kontinentu zvykem.

„Na řecký akciový i dluhopisový trh se vrátili mezinárodní investoři. Prudce vzrostly nejenom ceny, ale i objemy obchodování, které jsou meziročně o zhruba čtyřicet procent vyšší. Likvidita titulů na burze v Athénách je dlouhodobě nízká, takže příliv zahraničního kapitálu popohnal ceny tamních akcií nahoru,“ uvádí ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Od ledna vydělal athénský akciový index kolem jednatřiceti procent, za poslední rok pak necelých třiapadesát. Výše jsou letos zatím jen inflací poháněné akcie v Turecku, kde navíc burziáni riskují nevyzpytatelný vývoj turecké liry, či nepříliš transparentní středoasijské burzy v Kyrgyzstánu či Uzbekistánu. Ve srovnání s panevropským indexem Stoxx 600 to zároveň znamená za poslední rok zhruba trojnásobně vyšší výnos.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!