Burzovní výhled 26. 3. - 30. 3. 2012

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

O tom, zda v posledním týdnu zatím velmi úspěšného prvního čtvrtletí investoři využijí spíše prodejních příkazů, nebo se dále povezou na vlně optimismu, budou spolurozhodovat představitelé Fedu a evropští ministři financí. Pražskou burzu čeká nabitý závěr výsledkové sezóny a pokračování emotivního obchodování s akciemi KIT Digital.

Wall Street

Americké akcie mají za sebou nejhorší týden od začátku roku, i když slovo „nejhorší“ je potřeba brát s rezervou (S&P 500 -0,50 procenta), a to s ještě větší, když se podíváme na výkon severoamerických burz od začátku roku. Tamní trhy totiž zatím předvádějí nejlepší první čtvrtletí za posledních 14 let (S&P 500 +11,09 procenta, Nasdaq +17,76 procenta).

Pokles, který indexy zažily v minulém týdnu, souvisí kromě horších dat z nemovitostního trhu především s neamerickými vlivy (zhoršení vývoje čínského průmyslu a technické potvrzení recese v eurozóně). Relativně klidné týdenní obchodování narušil jen páteční humbuk, který na burze BATS způsobil bezdůvodný propad akcií Applu.

V novém týdnu se investoři budou soustředit na data z americké ekonomiky, a to především na úterní objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, čtvrteční finální číslo HDP a páteční index nákupních manažerů oblasti Chicaga.

„Domnívám se, že data, která nyní budou přicházet, investory trochu zklamou, a proto zažíváme menší korekci,“ říká Gina Adamsová z oddělení strategií makléřské firmy Wells Fargo Securities. (zdroj: Bloomberg)

datum událost
27/3 Vystoupení Bena Bernankeho
27/3 Spotřebitelská důvěra
28/3 Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby
29/3 Hrubý domácí produkt
30/3 Spotřebitelská nálada
30/3 Index nákupních manažerů oblasti Chicaga

„Přestože některé technické indikátory naznačují korekci, graf indexu S&P 500 zůstává v býčím nastavení,“ komentuje americký akciový trh Josef Koštál z Optionslock.cz.

Vliv na trhy budou mít představitelé Fedu, kteří budou vystupovat v týdnu na různých ekonomických konferencích. Nejdůležitější může být vystoupení šéfa Fedu Ben Bernankeho hned v pondělí odpoledne středoevropského času.

V závěru týdne by mohla být Wall Street citlivější na zprávy ze starého kontinentu, kde se chystá setkání ministrů financí EU. Tradičně budou investoři také sledovat trh s ropou, která může v případě dalšího zdražování výrazně ohrozit akciovou rally.

Co čeká v novém týdnu pražskou burzu a další evropské trhy?