Cena americké ropy WTI poprvé od dubna klesla pod 40 dolarů

ropa, ilustrační foto

ropa, ilustrační foto Zdroj: e15, anna vackova

Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se dnes propadla o zhruba čtyři procenta a poprvé od dubna se dostala pod hranici 40 dolarů za barel. Investoři mají obavy z nadbytečných dodávek suroviny na trh.

Cena WTI sestoupila až na 39,86 dolaru za barel, nejníže od 20. dubna. Později malou část ztrát smazala a vrátila se těsně nad 40 dolarů za barel. Oproti pátečnímu závěru si tak odepisovala 3,8 procenta. Cena severomořské ropy Brent vykazovala kolem 18:30 SELČ pokles o 3,5 procenta a nacházela se těsně nad 42 dolary za barel.

Průzkum agentury Reuters minulý týden ukázal, že těžba ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v červenci pravděpodobně stoupla o 100 tisíc barelů denně a dostala se na rekordních 33,41 milionu barelů denně. Přispěl k tomu zejména růst produkce v Iráku.

Investoři se navíc obávají obnoveného růstu těžby ropy ve Spojených státech. Američtí těžaři podle pátečních údajů firmy Baker Hughes v červenci zvýšili počet provozovaných vrtných souprav o 44. To představuje nejvýraznější měsíční přírůstek od dubna 2014.