Cena iPadu mini zklamala investory

Šéf Applu Tim Cook představuje iPad mini

Šéf Applu Tim Cook představuje iPad mini Zdroj: ctk

Šéf společnosti Apple Tim Cook představil menší a tenčí iPad s přívlastkem mini, který nese cenovku dost vysokou na to, aby pomohl ziskovosti Applu a dovolil konkurenci prodávat své výrobky levněji. IPad mini se bude ve Spojených státech prodávat za ceny v rozmezí 329 až 659 dolarů bez daně v závislosti na velikosti paměti a možnostech připojení.

Vyšší startovní cenou se Apple drží své strategie účtovat si za své produkty více než konkurence a nadále si tak udržet nejvyšší marži v oboru.

Investoři však nebyli vysoko položenou základní cenou nového produktu příliš nadšeni a v úterní postobchodní fázi obchodování poslali akcie o 3,3 procenta dolů, včera akcie něco ze své ztráty umazávaly, když posilovaly o půl procenta.
Apple je přesvědčen, že jeho iPad mini má vyšší cenu než srovnatelné výrobky konkurence díky svému vybavení, které zahrnuje dvě kamery, dlouhou výdrž baterie či přístup do App Storu s 275 tisíci aplikacemi. Srovnatelný tablet Kindle Fire HD od Amazonu, Nexus 7 od Googlu nebo malé tablety od Samsungu začínají ve Spojených státech na dvou stech dolarech.

Akcie AppleAkcie Apple | bruner@mf.cz