Cena palladia je nejnižší za pět let, světové ekonomice nevěstí nic dobrého

Palladium

Palladium Zdroj: profimedia.cz

Padající cena palladia vypovídá o nepříliš valných vyhlídkách světové ekonomiky. Vzácný kov se používá například pro výrobu katalyzátorů nebo palivových článků. Podobně špatně je na tom i sesterská platina.

Palladium zažívá nejhorší start roku v historii. Minulý týden se cena potopila na pětileté minimum. Drahý kov, který se používá především pro výrobu katalyzátorů v automobilovém průmyslu, od loňského března zlevnil již o 40 procent. Před víkendem se troyská unce prodávala za 491 dolarů.

Pokud poptávka po palladiu, které má na rozdíl od zlata značné průmyslové uplatnění, platí za jakýsi lakmusový papírek, vyhlídky světové ekonomiky nejsou příliš valné. Palladium se – mimo katalyzátorů – uplatňuje také při výrobě palivových článku užívaných v elektromobilech či v elektronice. Klesající poptávka po něm signalizuje, že výrobci v těchto oborech očekávají hubenější časy.

„Zvýšená nejistota okolo čínské ekonomiky ovlivnila cenu palladia nejvíce,“ napsali analytici banky Standard Chartered ve své zprávě. V souvislosti s palladiem, a sesterskou platinou, jde konkrétně o snížený zájem Číňanů o nová auta. Minulý týden data ukázala, že růst prodeje vozů v Číně rychle zpomaluje.

Vývoj ceny palladia:Zdroj: euroinvestor.com

Loni dosáhl jen o 4,9 procenta, nejméně od krize. Podle analytiků Citigroup by další zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech mohlo poškodit tamní prodeje aut, protože Američané si vozidla pořizují nejčastěji na leasing.

„Palladium má teď velké potíže,“ citovala agentura Bloomberg Phila Streibleho, tržního stratéga společnosti RJO Futures. Pětinu veškeré roční světové produkce palladia spotřebuje Čína. Pokud tamní ekonomiku čekají horší časy, je podle analytiků pravděpodobné, že se cena palladia, která jen od začátku roku spadla o 16 procent, podívá ještě níže.

Na vrcholu finanční krize před sedmi lety spadla i pod 200 dolarů za troyskou unci. Cena platiny, která se také využívá při výrobě katalyzátorů, klesá rovněž. Kov je nejlevnější za posledních více než sedm let. Největší producentské země již prožívají těžké časy bez ohledu na aktuální propady palladia. Nejvíce palladia se těží na Sibiři, zhruba 44 procent světové produkce. Dvě pětiny dodává Jihoafrická republika. Spojené státy a Kanada se dělí o 11 procent.

Využití palladia
Vedle katalyzátorů v motorech aut se drahý kov nejvíce uplatňuje v chemickém průmyslu a v elektronice. Vyrábějí se z něj například elektrody do kondenzátorů. Elektrotechnický průmysl každoročně spotřebuje desítky tun palladia. V menším objemu nachází palladium uplatnění v medicíně, ve šperkařství, případně jako investiční kov.

——-