Cena ropy Brent poprvé od krize spadla pod 40 dolarů za barel

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Varodrig via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Světové ceny ropy se dnes nakonec stabilizovaly na úrovních, kam sestoupily po pondělním šestiprocentním propadu. Během dne se ale sesunuly na nová minima od finanční krize před sedmi lety a severomořská ropa Brent poprvé od února 2009 dočasně sestoupila pod hranici 40 dolarů za barel. Na trhu po nečinnosti kartelu OPEC zavládly obavy z nedostatku skladovacích kapacit, v nějž by mohl vyústit rostoucí přetlak nabídky nad poptávkou.

Brent se krátce po 20:00 SEČ pohyboval kolem 40,50 dolaru za barel, asi půl procenta pod pondělním závěrem; předtím jeho cena klesla až na 39,81 dolaru. Americká lehká ropa WTI se zotavila z propadu na téměř sedmileté minimum 36,64 USD a vrátila se na 37,60 dolaru. Byla tak těsně pod závěrečnou hodnotou z pondělí.

Po pátečním rozhodnutí OPEC neposkytnout cenám žádnou podporu zažil trh nejsilnější výprodej od léta. Oživení z konce dnešního obchodování podle analytiků odráželo rušení sázek na další pokles cen v situaci, kdy trh podle některých názorů oslabil příliš rychle.

„Poměry na trhu zůstávají chmurné, je ale otázkou, jak agresivní budou prodejci v situaci, kdy je prostor pro další pokles omezenější,“ řekl agentuře Reuters makléř Pete Donovan z newyorské firmy Liquidity Energy. Za poslední rok a půl ceny ropy ztratily zhruba dvě třetiny hodnoty.

Nečinnost OPEC přichystala scénu pro další boj o podíly na výrazně přezásobeném trhu. Odhaduje se, že světový trh nyní absorbuje téměř dva miliony denních barelů méně, než se produkuje.

„OPEC ztratil kontrolu nad trhem a pokud se něco zásadního nezmění v poptávce, je cestou nejmenšího odporu pokles do rozpětí 35-38 dolarů za barel,“ řekl analytik Michael Hewson ze společnosti CMC Markets.

Klíčovým milníkem by podle analytiků mohlo být, kdyby ropa Brent sestoupila pod 36 dolarů. Tím by dosáhla úrovně, na níž byla naposledy v roce 2004, kdy započal trend prudkého růstu cen ropy a dalších komodit. Některé banky, včetně vlivné Goldman Sachs, předpovídají, že kdyby světu došly kapacity k uskladnění přebytečné ropy, mohla by cena klesnout až ke 20 dolarům.