Ceny ropy se dál propadají, Brent klesl na minimum za 11 let

Těžba ropy, ilustrační foto

Těžba ropy, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Světové ceny ropy se přechodně propadly o více než pět procent a severomořská ropa Brent sestoupila pod 35 dolarů na minimum za 11 a půl roku. Spor mezi Saúdskou Arábii a Íránem zmrazil naděje na spolupráci obou těchto velkých vývozců ropy na případném omezení produkce. Trh pak odpoledne dál podkopal nečekaně výrazný nárůst objemu ropných produktů na americkém trhu.

Brent v 17:25 SEČ ztrácel asi 4,5 procenta na zhruba 34,80 dolaru za barel, předtím sestoupil až na 34,48 USD, minimum od července 2004. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) odepisovala zhruba čtyři procenta na 34,50 USD.

Zásoby benzinu v USA minulý týden klesly o 10,6 milionu barelů, což byl jejich nejhlubší pokles od roku 1993. Cena benzinu na burze v reakci na to klesla na nové minimum od roku 2009. Výrazně se ale zvýšily i zásoby nafty a topného oleje, což dokládá, že na americkém trhu jsou stále vysoké přebytky. Zásoby ropy naopak o 5,1 milionu barelů klesly, i když analytici v anketě agentury Reuters čekali mírný nárůst.

Saúdská Arábie přerušila diplomatické styky a zmrazila obchodní vztahy s Íránem v reakci na ostrou íránskou kritiku hromadné popravy, při které byl minulý týden v sobotu usmrcen i vlivný šíitský duchovní. „Zásoby narůstají a kvůli napětí mezi Saúdskou Arábii a Íránem je jakákoli dohoda na omezení produkce nepravděpodobná,“ řekl agentuře Reuters analytik Michael Hewson ze společnosti CMC Markets.

Vývoz ropy z Íránu by měl v letošním roce v důsledku odvolání mezinárodních sankcí výrazně stoupnout. Jeden z představitelů íránského ropného průmyslu nicméně řekl, že Írán by mohl růst exportu ropy brzdit, aby omezil jeho dopad na ceny.