Ceny železné rudy spadly na dvouleté dno

těžba železné rudy

těžba železné rudy Zdroj: Profimedia.cz

Austrálie se začíná obávat ekonomického propadu. Cena jednoho z hlavních vývozních artiklů – železné rudy – za poslední dva týdny spadla o více než pět procent. Tuna australské rudy, která obsahuje 62 procent železa, se tento týden obchodovala těsně nad 88 americkými dolary.

Od začátku roku cena základní suroviny pro výrobu oceli spadla o 35 procent. Může za to klesající poptávka Číny.

Cena železné rudy je alfou a omegou pro těžařské společnosti jako BHP Billiton, Rio Tinto, Anglo American či Vale a také pro ekonomiku státu Západní Austrálie, kde se nachází většina nalezišť této komodity na nejmenším kontinentu. Uvedené firmy investují na západě Austrálie miliardy dolarů do rozvoje nových lomů a rozšíření těžby v těch stávajících. Snaží se tak získat větší podíl na trhu a zvýšit svoji produkci. Zároveň tak ale při současné klesající globální poptávce zvyšují přebytek rudy na trhu, čímž napomáhají pádu ceny.

Pro velké producenty s nízkými náklady nejsou aktuální ceny likvidační, protože je mohou nějakou chvíli vydržet. Problémy ale mají menší těžaři s vyššími náklady. Ještě před třemi lety si užívali euforie, když tuna železné rudy stála dvě stě dolarů. Dnes stojí malí producenti z Austrálie, Číny a západní Afriky před existenčními problémy. „Budou muset přijmout velmi agresivní opatření,“ řekl deníku Financial Times Colin Hamilton z banky Macquarie.