Česká zbrojovka vstupuje na pražskou burzu. Zatím ale jen napůl

Česká zbrojovka, ilustrační foto.

Česká zbrojovka, ilustrační foto. Zdroj: ctk

Útočné pušky CZ 805a.
Pražská burza
3
Fotogalerie

V pondělí bude na hlavní trh pražské burzy přijata akcie České zbrojovky Group. Půjde o takzvaný technický listing, který slouží firmám jako způsob přípravy na budoucí úpis akcií do režimu volného obchodování. 

Informaci webu E15.cz potvrdil mluvčí Burzy cenných papírů Praha Jiří Kovařík. S akciemi v tuto chvíli zatím nebude možné obchodovat. Před uvedením nové akcie na parket by měl emitent pro případné budoucí investory do pondělního startu listingu publikovat prospekt. 

Vstup na burzu v tomto režimu může společnosti přinést jistou dávku prestiže, zároveň se s tímto krokem ale pojí detailní informační povinnosti o hospodářské a finanční kondici firmy. 

„Nyní se stávající akcie zaevidují na burze a současní akcionáři budou mít možnost své akcie prodávat případným zájemcům a naopak. Nabídka akcií ale bude nyní hodně omezená. Spíše to vnímám jako první krok k tomu, než společnost vydá nové akcie. To oznámila již na podzim minulého roku a potvrdila to i letos v lednu,“ říká k současnému kroku zbrojovky Dušan Jilčík, analytik společnosti Starteepo.

Podle něj si pak Česká zbrojovka Group evidentně připravuje půdu pro velký úpis nových akcií a získání nového kapitálu. Důvod je známý - výstavba továrny v USA za více než dvě miliardy korun. Firma v zemi již nyní působí, hodlá ale ve Spojených státech výrazně posílit.

Česká zbrojovka Group je skupinou firem, mezi jejichž hlavní činnosti patří výroba služebních, loveckých a sportovních palných zbraní. Vyrábí také díly pro automobilový a letecký průmysl. Majitelem je česká společnost ČZ Partners SE.

Firma loni utržila 5,96 miliardy korun. Meziročně jí tržby vzrostly o 11,6 procenta, v roce 2018 činily 5,34 miliardy korun. Skupina loni vydělala 734 milionů korun, meziročně zisk vzrostl o 29,1 procenta. Skupina zaměstnává téměř dva tisíce lidí. 

Akcie České zbrojovky se již na pražském parketu v minulosti obchodovaly. Firma se z burzy stáhla v listopadu 2007 po vytěsnění menšinových akcionářů hlavním vlastníkem, kterým byla pražská firma EXIMAT. 

Na hlavním burzovním trhu v Praze se momentálně obchoduje 11 titulů.