Chevron chce prodat svá ložiska zemního plynu v Barmě za 31 miliard

Chevron

Chevron Zdroj: ctk

Americká ropná společnost Chevron nabízí k prodeji své podíly v nalezištích zemního plynu v Barmě. Agentuře Reuters to dnes řekly zdroje z bankovních kruhů. Prodej v odhadované hodnotě asi 1,3 miliardy dolarů (31 miliard korun) by byl dosud největší transakcí na poli firemních akvizic v zemi.

Prodej barmských aktiv je součástí snahy Chevronu i dalších ropných společností o posílení hotovosti v reakci na takřka dvouletý propad cen ropy. Krok Chevronu by také mohl udat tón dalším investicím v zemi po listopadovém vítězství demokratické opozice v parlamentních volbách.

Mezi uchazeči by podle zdrojů mohlo být asi půl tuctu firem, mezi nimiž má být australská Woodside Petroleum, thajská PTT Exploration and Production, japonské obchodní společnosti a čínské firmy. „Firmy vědí, že Barma je v dobré pozici díky exportu do Číny a Thajska i díky rostoucímu domácímu trhu,“ řekl singapurský analytik firmy Wood Mackenzie Adrian Pooh.

Chevron podle zdrojů spolupracuje na prodeji podílů ve třech územních blocích s jednou americkou investiční bankou. Firma, která působí v Barmě dvě desetiletí, zprávu odmítla komentovat. Dosud rekordní firemní transakci zaznamenala Barma v roce 2005. Tehdy zde singapurská firma Sea View Hotel koupila hotely za jednu miliardu dolarů, plyne z údajů Reuters.

Vývoj ceny ropy BrentGraphical visualization of market data.Zdroj: ieconomics.com